Ziekte speelt Jonas parten in WB paracycling Oostende

Jonas had een uitstekende winter achter de rug en begon erg sterk aan het nieuwe handbikeseizoen. De WB in Oostende – die dit weekend plaats vindt – had hij met stip aangeduid in zijn agenda. De enige WB-race in eigen land en daar wou hij scoren.

Hij zou er op donderdag de tijdrit rijden, zaterdag de wegrit en zondag de ploegaflossing.

Maar Jonas werd een tweetal weken geleden ziek. Niet zomaar een verkoudheid of een griepje, maar echt goed ziek. Erg hoge koorts en 5 kilo gewichtsverlies in evenveel dagen.
Pas vorige week kon hij terug beginnen fietsen. Het programma werd aangepast en besloot Jonas om donderdag niet deel te nemen aan de individuele tijdrit. Het gaf hem 2 dagen extra rust.

Jonas Van de Steene handbiken Wereldbeker Oostende

Gisteren was er dan de wegrit. Zou Jonas voldoende hersteld zijn?

De fans waren er in ieder geval klaar voor. Een grote schare vrienden en familie hadden een bus gehuurd en verzamelden aan sporthal ’t Veerleveld en reden samen naar Oostende om Jonas aan te moedigen.

Jonas Van de Steene handbiken Wereldbeker Oostende

Viceminister-president van de Vlaamse Regering Bart Tommelein schoot – na eerst een selfie met het volledige startveld – de wedstrijd op gang. Jonas nam een goede start en nestelde zich onmiddellijk in de kopgroep. Wereldkampioen en grote concurrent Jetze Platt kende mechanische pech en verloor een volle minuut. Maar Jonas kon niet echt versnellen en kreeg zijn hartslag niet hoog genoeg.
In de tweede ronde bengelde hij achteraan de kopgroep en moest daarna lossen. In de derde ronde gaf hij er de brui aan. Jonas was onvoldoende hersteld na zijn ziekte.

Jonas Van de Steene handbiken Wereldbeker Oostende

Jetze Platt zette na zijn pech de achtervolging in op de kopgroep en kon terug aansluiting vinden. Een drietal ronden voor het einde ging hij er samen met 2 kompanen vandoor. Het was de Nederlandse wereldkampioen die de overwinning pakte, voor de Amerikaan Tom Davis en de Duitser Vico Merklein. Heel sterk. Op dat moment verzamelden alle fans van Jonas al in het tentendorp bij onze paralympiër en staken hem een hart onder de riem.

Jonas Van de Steene handbiken Wereldbeker Oostende

Door de ziekte ziet Jonas zich nu genoodzaakt zijn programma aan te passen. Hij rijdt vandaag alvast de ploegaflossing niet. En ook de wedstrijd in Keulen (19 en 21 mei) wordt geschrapt. Er dient opnieuw opgebouwd. Het WK in Maniago (Italië, 2-5 augustus) is nu het volgende grote doel.

Of zoals Jonas het zelf verwoordde naar zijn supporters: “Vallen, opstaan, relativeren en hervatten. Nu even het lichaam laten herstellen en een nieuwe opbouw richting Wereldkampioenschap Maniago. Gelukkig heb ik de beste supporters ter wereld die alweer talrijk aanwezig waren, waarvoor dank!”

Scroll naar boven