Beervelde mag dan (maar) 100 jaar jong zijn, toch is het de thuisbasis van een “Keltische familie”. En die namen het voorbije weekend terug deel aan Historia Mundi.
Keltische familie uit Beervelde
We keren nog even terug naar Historia Mundi, het historisch kampement dat het voorbije weekend plaats vond in Puyenbroeck. Toen schreven we dat er – tussen de 800 deelnemers – met Luc Vincent en zijn echtgenote Karolien ook een lokale inbreng vanuit Zaffelare was. Maar daarmee deden we Beervelde onrecht aan. Want ook die deelgemeente telt een heuse familie re-enactors in zijn rangen. Filip De Vuyst en zijn echtgenote Carine Willems (zus van o.m. Katrien Willems), hun kleinzonen Alvar (7 jaar) en Eliel (5jaar) en de nichtjes Emilie (17 jaar) en Marie (14 jaar) vormen samen een heuse Keltische familie.
Het begon in de Gallische hoeve
“Eigenlijk is alles in 2000 begonnen met onze zoon Pieter” vertelt Filip De Vuyst uit de Toleindestraat aan Lochristinaar. “Men zocht toen vanuit de Gallische hoeve in Destelbergen 2 personen die een zwaardgevecht wilden uitbeelden. Iemand dacht dat Pieter dit wel zou kunnen en ik heb toen maar voor ons beiden een paar schilden en zwaarden gemaakt. Het smaakte naar meer, maar de Gallische hoeve is een vrij statisch gebeuren en je zit altijd op dezelfde locatie. We leerden echter een bronsgieter kennen, die ons voorstelde om regelmatig samen deel te nemen aan historische kampementen. Er waren jaren dat we in april begonnen en in oktober ons laatste kampement hadden.”
De vonk sloeg over
“In 2004 zouden we eigenlijk deelnemen aan een kampement in Rottenburg am Neckar, een oud Romeins stadje in het zuiden van Duitsland. Omdat ik t.g.v. een operatie kort voordien niet kon rijden, heeft mijn echtgenote Carine ons toen met de wagen gebracht. Zodra we terug thuis waren, begon ze met het naaien van een Keltisch kleed. En toen wist ik dat ze ook verkocht was.”
Familiegebeuren
“Toen we begonnen met re-enacting, waren er maar weinig mensen die “Living History” deden. Velen onder hen kozen toen voor het Romeins tijdperk. Wij wilden iets anders doen en de Keltische periode interesseerde ons” aldus Carine. “In het begin gingen Filip en ik mee met onze kinderen. Maar onze zoon Pieter huwde met een Fins meisje en als leerkracht kan hij ook niet zomaar verlof nemen. Zo komt het dat wij na een tijdje de fakkel overnamen en nu met hun kinderen, onze kleinzonen Alvar en Eliel, meedoen aan kampementen.Ook onze nichtjes Emilie en Marie – de 2 dochters van mijn zus Katrien – nemen sinds een 5-tal jaren deel. In 2005 stonden we voor het eerst op Historia Mundi, toen in Tielt. En 17 jaar later in Puyenbroeck zijn we er nog steeds bij. Maar we gaan ook regelmatig naar het buitenland. 3 weken geleden namen we nog deel aan een historisch evenement in Luxemburg.”
Het dagelijks leven
Onze “Keltische familie” uit Beervelde heeft 2 authentieke tenten met luifel, zo hebben ze ook wat schaduw of kunnen ze eens schuilen als het regent. Ze beelden het dagelijks leven van een Keltische familie uit. Carine maakt vilten pantoffels en Filip verkoopt de houten zwaarden, schildjes, bijlen en speren die hij in zijn vrije tijd maakt. Voor hun hobby hebben ze een vzw opgericht. “Maar we willen geen subsidies, veel liever blijven we onafhankelijk” besluit Filip.