Over inbraken en ongevallen

Van op de oppositiebanken pleitten NV-A en Vlaams Belang om de straatverlichting weer aan te zetten ’s nachts op werkdagen. CD&V deed eenzelfde oproep omwille van eventuele ongevallen in het verkeer. Schepen Droesbeke wenste voorlopig geen standpunt in te nemen en wacht op wat de netbeheerder zegt over het kostenplaatje en de besparingen. Wij vroegen het aan de Politie.

Angelique Van de Velde, Adviseur beleidsondersteuning

“Wij kunnen met onze cijfers over inbraak(pogingen) in gebouwen en in voertuigen geen rechtstreeks verband leggen met het doven van de straatverlichting. Het uur van de inbraak is immers vaak niet duidelijk (tijd verlopen tussen de inbraak en de vaststelling door de bewoner). Enkel deze op heterdaad – een minderheid – daar weten we met zekerheid wanneer ze hebben plaats gevonden.”

sloten diefstalpreventie

Inbraken gebouwen

In juni werden er bij Politiezone Regio Puyenbroeck tien inbraken en inbraakpogingen aangegeven, waarvan vijf in Zelzate. In juli werden er 15 inbraken en inbraakpogingen geregistreerd. Acht daarvan vonden plaats in Lochristi. Het aantal feiten steeg in vergelijking ten opzichte van de situatie half augustus 2022.

“Er is een aanzienlijke stijging vast te stellen tussen het aantal inbraken in gebouwen 1 januari – 31 juli 2023 ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Deze stijging werd vooral geregistreerd in Lochristi en Moerbeke. De stijging is minder in Wachtebeke en Zelzate. Er werden in de vier gemeenten samen 88 inbraken en pogingen geregistreerd tot op vandaag. Daar zien we geen pieken van vermoedelijk uur tijdens de donkere perioden, maar eerder – doch statistisch niet significant – rond 10 en rond 17-19 uur. De buit bestaat vooral uit juwelen en geld. Qua modus operandi wordt het meest 'openbreken -wringen' geregistreerd en dit tijdens de afwezigheid van de bewoner. Hoewel we niet van clusters kunnen spreken, zien we wel dat de een aandeel inbraken in gebouwen plaatsvinden in de nabijheid van de verbindingsweg Gent-Lokeren en de verbindingsweg Lochristi-Wachtebeke. Het totale aantal is echter te klein om statistisch significant te zijn.”

Inbraken voertuigen

“Inbraken in voertuigen (diefstal uit of aan auto) vonden voornamelijk plaats in Lochristi (19 diefstallen aan of uit auto en 1 autodiefstal). Dat is 77% van het totaal van de vier gemeenten. Ook hier kunnen we geen link leggen met het doven van de straatverlichting, om dezelfde reden als hiervoor. Geld en documenten worden het vaakst geregistreerd als buit. Het blijft dus erg belangrijk om geen geld of waardevolle voorwerpen achter te laten, en al zeker geen boorddocumenten. Voor wat betreft modus operandi is er niets wat er specifiek uitspringt. Hoewel we niet van clusters kunnen spreken, zien we wel dat de meeste inbraken in voertuigen in de nabijheid van de verbindingsweg Gent-Lokeren. Het totale aantal is echter te klein om statistisch significant te zijn.”

Cyber criminaliteit en ook fietsdiefstallen zijn courante en veel voorkomende misdrijven. In de periode mei en juniwerden 53 aangiften gedaan, die te maken hadden met cybercriminaliteit. Het financiële nadeel dat werd geleden bedroeg 357.690 euro. 

Voorkomen is altijd beter dan genezen en de Politie heeft dan ook preventietips op hun site https://www.politie.be/5416/vragen/preventie – Ook de verschillende Buurt Informatie Netwerken (BIN) http://www.binlo.be/ zijn nog actief. Elektronisch kan ook zoals bij https://www.ingebroken.be/

ongevallen Lochristi

Verkeersongevallen

“Ook voor wat betreft verkeersongevallen kunnen wij geen rechtstreeks verband aantonen. Om een verband te leggen, zou dit moeten worden onderzocht op basis van grotere aantallen verkeersongevallen over een ruim geografisch gebied met gespecifieerde variabelen (tweebaansweg, met of zonder fietspad, …).

Op straten met weinig verlichting hebben bestuurders mogelijk ook de neiging om voorzichtiger te gaan rijden, wat op zich dan weer een positieve impact kan hebben.”

De meeste verkeersongevallen gebeuren langs de N70 van Oostakker tot Lozen Boer, waar de verlichting wel permanent aan blijft.

Scroll naar boven