Reacties op het uiteenvallen van Samen Anders

Politieke heibel nog voor het nieuwe Lochristi van start gaat. Samen anders, het kartel tussen Anders Wachtebeke, Groen en Vooruit Lochristi is vorige week uit elkaar gevallen. We contacteerden de 3 betrokken partijen.

Het uiteenvallen van het kartel samen anders heeft serieuze gevolgen. Groen trekt er volledig de stekker uit. Vooruit komt met een afzonderlijke lijst op als Vooruit Plus – dat kon u gisteren al lezen op onze site – en Anders trekt onder de naam Lootse Onafhankelijken naar de kiezer.

Dag op dag twee jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 werd het nieuwe politieke project Samen anders, voor, door en dichtbij voorgesteld, een kartel tussen Anders Wachtebeke en Groen en Vooruit Lochristi. De nieuwe partij had grote ambities en profileerde zich als een uitdager van Open VLD, die in Lochristi een volstrekte meerderheid heeft. Er werd een ambitieus programma uitgewerkt met de nadruk op sociaal, ecologisch en progressief.

Maar goed drie maanden voor de verkiezingen ligt het kartel in duigen. De groep onafhankelijken, onder leiding van lijsttrekker Peter Van Bambost, zag opeens geen graten meer in het politieke project en trekt alleen naar de verkiezingen onder de naam Lootse Onafhankelijken. Wij polsten naar de reacties.

Julien Vandermast (Lootse Onafhankelijken):Het Wachtebeekse kartel Anders werd met het oog op de fusie met Lochristi omgedoopt naar Samen Anders. De drie kartelpartners maakten reeds een mooi verkiezingsprogramma op. Loyaal gingen De Lootse Onafhankelijken dan ook tot het uiterste om dit programma samen te realiseren. Jammer genoeg merkten wij dat er intern aan principes geraakt werden die voor ons te belangrijk waren. Samenwerken werd zo moeilijk dat we het uiteindelijk zinvoller vonden onze eigen weg te gaan. Met spijt in het hart, zeker ook omdat we met veel sympathie en respect samenwerkten met de mensen van Vooruit-Lochristi en Groen-Lochristi. Het was voor ons een erg moeilijke keuze, en zeker geen politieke opportuniteit, om uiteindelijk uit het kartel te gaan zo vlak voor de verkiezingen. Wij hopen dat het wegvallen van de negatieve energie niet alleen voor ons maar ook voor onze vroegere kartelpartner uiteindelijk een boost kan geven. We vinden het wel doodjammer dat door het geschil tussen Vooruit en Lootse Onafhankelijken, Groen het grote slachtoffer werd.”

Rudy Van Cronenburg (Vooruit Plus):Vorige week hebben wij (als Vooruit) een mail gekregen dat de groep onafhankelijken uit het kartel Samen Anders stappen en met een eigen lijst opkomen. Het is dan ook logisch dat zij dan daarover communiceren naar de rest van de samenleving. Vooruit zou nooit uit het kartel stappen, Wij hebben het 25 jaar geleden opgestart om iedereen van goede wil te verenigen en hebben door de jaren heen een stijgend succes gekend. Wij betreuren dan ook het stopzetten van dit project. Verwacht van ons geen negatieve reacties op de collega’s van de onafhankelijken. Wij zullen de rest van 2024  constructief blijven samenwerken in college en gemeenteraad.”

Hilde Van Laere (Groen): “In ons kartel Groen Vooruit Lochristi is er een ongedwongen sfeer van vertrouwen, respect en gelijkwaardigheid. Die sfeer was er oorspronkelijk ook bij het nieuwe kartel maar gaandeweg dreven de spanningen meer en meer boven tussen bepaalde personen en werd de sfeer koeler, was er wantrouwen, waren er openlijke conflicten. Zo naar de campagne trekken is onmogelijk”.

Met Groen en Vooruit Lochristi hebben we ons uit het conflict gehouden en hebben we proberen lijmen en verbinden, maar helaas is dit niet gelukt. Het conflict was te ver gevorderd, en onherstelbaar. Nochtans hadden we samen het verkiezingsprogramma geschreven en goedgekeurd. Iedereen stond er toen achter en ook inhoudelijk stonden de neuzen in dezelfde richting”.

Wij zijn nu inderdaad het kind van de rekening. Als kleine politieke partij ons op dit moment nog organiseren lijkt te laat en nagenoeg onmogelijk.  Groen Lochristi verdwijnt voor de komende legislatuur van het politieke landschap. Hartverscheurend en pijnlijk voor allen met een groen hart in onze gemeente”.

Scroll naar boven