Een boek geschreven door Freek van de Velde, hoogleraar Nederlandse en historische taalkunde aan de KU Leuven. Hij onderzoekt taalvariatie, taalverandering, kwantitatieve taalkunde en culturele evolutie.
Met zijn nieuwste boek “Wat taal verraadt” heeft hij een brede wetenschappelijke ambitie. Hij onderzoekt hoe de mens de taal heeft gevormd en de taal heeft op haar beurt de mens beïnvloed. In de evolutionaire taalkunde zoekt hij verbanden met belendende domeinen zoals de antropologie, cognitieve wetenschappen, de psychologie, de evolutiebiologie, geschiedenis en informatica. Het is een nog jonge discipline, volop in ontwikkeling.
In dit boek vindt men terug hoe je taal je lichaam en geest verandert, welke rol ze speelt in cultuurverschillen en wat de link is met de evolutionaire biologie van Darwin.
© Foto Maarten Verminck
Geschreven en gesproken taal laat vingerafdrukken na die de ideale basis vormen voor forensisch onderzoek, om bijvoorbeeld vervalsingen te ontmaskeren en cold cases op te lossen.
Het is een boeiend en veelzijdig boek geworden, echt iets om een bredere kijk op taal en verandering te krijgen zonder het biologisch en historisch aspect uit het oog te verliezen.
Interesse? Doe mee aan de wedstrijdvraag “Wat is de ondertitel van dit boek?” Stuur je antwoord uiterlijk op 19 november 2024 naar info@lochristinaar.com en vergeet je adres niet zodat we het boek ook thuis kunnen bezorgen.
Van de Velde Freek. Wat Taal verraadt. Een kleine geschiedenis van brein tot beschaving. Leuven, Uitgeverij LannooCampus. ISBN 978 94 014 9970 5, 238 pagina’s.
Update 26/11/2024: Het boek gaat naar Anne-Marie Verhofsté uit Ledeberg.