Vogelaars kijken er elk jaar naar uit. Voor het 20ste jaar organiseert Vogelbescherming Vlaanderen deze verkiezing. In deze jubieumeditie kan men kiezen tussen 4 zwarte vogels, die niet door iedereen geliefd zijn, nl. ekster, kraai, roek of kauw.
‘Grote zwarte vogels’ zijn nuttiger, slimmer, kleurrijker, maar helaas ook rovers in nesten van andere vogels.
“Grote zwarte vogels of kraaiachtigen weten zich wonderwel aan te passen aan onze verstedelijking. En profiteren daar zelfs mee van. Verstedelijking zorgt voor meer voedsel, minder predatie en een hoger broedsucces. Anders gezegd, kraaiachtigen passen zich ‘makkelijk’ aan aan de mens. Dat zorgt ervoor dat er ook meer interactie mogelijk is tussen mensen en kraaiachtigen, dus ook meer conflicten. En dat maakt ze niet altijd even geliefd. Op landbouwvelden bijvoorbeeld worden de kraaiachtigen nog in grote aantallen bestreden, ondanks hun bescherming via het Soortenbesluit. En we horen vaak verzuchtingen dat grote zwarte vogels de tuinvogels wegjagen. Dat idee berust op een misverstand. Onderzoek toont aan dat kraaiachtigen geen achteruitgang van zangvogels in tuinen veroorzaken. Het is vooral het verdwijnen van allerlei (kleine) landschaps- en tuinelementen, zoals struiken en hagen, die maken dat kleinere vogels minder kunnen schuilen en dat er meer competitie aan de voedertafel ontstaat.”
Ecologisch gezien zijn ze de opruimers in de natuur. Ze eten zowat alles. Vanaf vandaag tot 10 januari 2025 start ook campagne aan de hand van 4 thema’s ter verdediging van de kraaiachtigen. Nuttig – Slim, Kleurrijk (meer dan zwart) en geviseerd.
Op basis van populatieschattingen mogen we veronderstellen dat jaarlijks 80% van de zwarte kraaien, 45% van de eksters en 20% van de kauwen gedood worden.
Iedereen kan een stem uitbrengen via www.vogelvanhetjaar.be. Nieuw dit jaar zijn de stemhokjes op verschillende locaties in Vlaanderen, zodat liefhebbers ook met pen en papier kunnen stemmen. Op maandag 20 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.
Titelfoto Andrey Larionov © Unsplash