VOC Merelbeke, slechtvalken en wespendieven

Zaterdag 29 juni 2024 werden een slechtvalk en een wespendief vrijgelaten aan de Rodenhuizekaai in Desteldonk. Liefst 10 slechtvalken werden in juni binnengebracht in het VOC Merelbeke waaronder 1 uit Lochristi.

Vorig jaar kwamen er in totaal maar 8 binnen te Merelbeke, waarvan ze er in normale omstandigheden ongeveer 75% weer vrij kinnen laten. De laatste jaren doet de slechtvalk het alsmaar beter in onze stedelijke omgeving.

Het FIR (fonds voor instandhouding van de roofvogels) brengt deze zomer een nieuwe folder uit om de gemeentebesturen te informeren rond de juiste manier van plaatsing van nestkasten, zodat het minder zou voorvallen dat de jongen te vroeg het nest verlaten of te zwaar worden waardoor ze naar beneden vallen. Op hun menu staan veel stadsduiven maar ook allerlei zeldzamere soorten die soms in natuurgebieden als prooi verkozen worden.

“Momenteel verblijven er dus nog 3 slechtvalken in onze revalidatieruimte en -kooien.  De slechtvalken kwamen onder meer uit Gent (verschillende locaties) Lochristi, Eeklo, Wetteren, Schellebelle, Evergem, …”

Ze zullen na herstel worden vrijgelaten

.

Scroll naar boven