“Voilà” – Emma Kok en André Rieu met zijn Johan Strauß Orchestra

In 2021 eindigde Brabara Pravi met “Voilà” tweede op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Maar de versie die de 15-jarige Emma Kok onlangs bracht, geruggesteund door André Rieu en zijn orkest, verovert het internet.

André Rieu en het Johan Strauß Orchestra

André Rieu mag binnenkort 74 kaarsjes uitblazen. De voorbije decennia groeide hij uit tot de “koning van de wals” en tot een van de succesvolste klassieke artiesten. In 1987 start hij met zijn Johan Strauß Orchestra. Met dat 12-koppig ensemble trad hij op nieuwjaarsdag 1988 voor het eerst op. En met succes. Want 35 jaar later telt zijn orkest 60 muzikanten – het grootste privé-orkest ter wereld – en toert hij door Europa, Australië, Noord- en Zuid-Amerika en een deel van Azië. 
Hij brengt niet alleen klassieke, maar ook moderne muziek, op een populaire wijze. Bij zijn optredens hoor je niet alleen de walsen van Strauß maar even goed de Macarena of Mambo N°5. Klassieke concerten met een twist. Zelf staat hij, met een Stradivarius uit 1732, voor zijn orkest om te dirigeren en het geheel aan mekaar te praten.

De Vrijthof concerten

André Rieu is ook een Maastrichtenaar en de zomeroptredens op het Vrijthof zijn een vast gegeven in het concertprogramma van het orkest. In 2023 al voor het 17de jaar op rij en deze keer waren het maar liefst 12 concerten, verdeeld over 3 weekends in juli. Het zijn trouwens de enige openluchtconcerten die André Rieu speelt. De kostprijs voor dergelijke organisatie is immers veel hoger dan voor concerten in arena, een stadion of een concertzaal. Maar voor zijn thuisstad mag het al eens iets speciaal zijn. Elke avond zit het plein afgeladen vol met 12.000 luisteraars.

Gasten en jong talent

Elk jaar weet André Rieu ook te verrassen met gasten die die een nummer komen zingen tijdens het concert. Hij geeft ook de jeugd graag een podium. Eind 2013 won de 9-jarige Amira Willighagen “Holland's Got Talent” met opera-liedjes die ze fonetisch instudeerde en nazong.  Zij mocht “O Mio Babbino Caro” vertolken bij André Rieu. Ze ontroerde het publiek en kreeg een staande ovatie.
Emma Kok
Dit jaar had André Rieu de 15-jarige Emma Kok uitgenodigd. Emma Kok lijdt aan gastritis, of maagverlamming. Al haar voeding moet via een siliconensonde door de buikwand toegediend worden. Het zorgt er ook voor dat Emma een groeiachterstand heeft. Maar Emma heeft een grote levenslust en een ongelooflijk mooie stem. In 2021 nam ze deel aan “The Voice Kids” en won prompt. Begin dit jaar nam ze deel aan “Ministars” een zangwedstrijd op de Nederlandse zender SBS. Ook die wedstrijd won ze met het nummer “Voilà”. En toen besloot André Rieu om haar uit te nodigen.

Voilà

Barbara Pravi nam in 2021 voor Frankrijk deel aan het Eurovisie Songfestival met het nummer “Voilà”. Het songfestival vond toen in Rotterdam plaats en Brabara Pravi eindigde op een tweede plaats, na het verrassende Maneskin. Het lied “Voilà” past qua genre perfect in het “Franse Chanson” en heeft een hoog “Edith Piaf gehalte”. Het lied gaat over een jonge zangeres die haar ziel blootlegt en gehoord wil worden.

Écoutez moi
Moi la chanteuse à demi
Parlez de moi
À vos amours, à vos amis
Parlez-leur de cette fille aux yeux noirs
Et de son rêve fou
Moi c'que j'veux c'est écrire des histoires
Qui arrivent jusqu'à vous
C'est tout

Voilà, voilà, voilà, voilà qui je suis
Me voilà même si mise à nue j'ai peur, oui
Me voilà dans le bruit et dans le silence

Filmpje gaat viraal

Men zegt soms wel “er gaat toch niets boven het origineel”. Maar de uitvoering die Emma Kok bracht op het Vrijthof, gesteund door het Johan Strauß Orchestra, ontroerde jong en oud. Haar versie was zo overtuigend, vol gevoel, krachtig en breekbar tegelijkertijd. Uiteraard volgde er een staande ovatie. De opname van haar optreden werd door André Rieu op YouTube geplaatst en werd in 2 weken tijd maar liefst 10 miljoen keer bekeken. Meer zelfs, er werden filmpjes op YouTube geplaatst met besprekingen van het filmpje van haar optreden. Onnodig te zeggen dat iedereen vol lof en “blown away” was. Zelfs Barbara Pravi plaatste Emma Koks performance op haar eigen IG en feliciteerde het jonge talent. Ondertussen is beslist dat Emma Kok met André Rieu op wereldtournee gaat en ook zal zingen tijdens de kerstoptredens van het orkest.  

 

 

Scroll naar boven