Wedstrijd Eco-tuinen en MooiMakers

Tuinen nemen in Vlaanderen meer plaats in dan beschermde natuurgebieden. Misschien kunnen we er werk van maken en meer natuur toelaten in onze tuinen?

Ter promotie van ecologische tuinen organiseert de milieuadviesraad in samenwerking met het gemeentebestuur jaarlijks een wedstrijd eco-tuinen. De wedstrijd vindt plaats in het najaar maar je kan nu al inschrijven. Het is de achtste editie van deze wedstrijd.

Inheemse plantensoorten, gelaagdheid met vaste planten, struiken en bomen, wilde kruiden en bloemen in het gazon zijn alvast al enkele tips. Verder zo weinig mogelijk verharding en vermijd het gebruik van herbiciden en pesticiden.

Inschrijven voor de editie 2024 kan nog tot en met 31 augustus via het online inschrijvingsformulier https://www.lochristi.be/eloketdetail/156/wedstrijd-eco-tuinen-inschrijvingsformulier

De jury komt langs eind september, begin oktober en ze verwittigen vooraf.

Prijsuitreiking

In het najaar worden de winnaars bekend gemaakt en ze maken kans op waardebonnen variërend van 15 tot 110 euro. Er zijn ook troostprijzen. Tuinen die voor een eerste maal deelnemen krijgen ook een tuinverslagje.

Zwerfvuil (foto © John Cameron)

Gemeentediensten ruimen het lokaal op en ook de propere pioniers van IDM doen hun zwerfvuilduit in het zakje. Door weer en wind komt afval in de natuur of in waterlopen terecht. In dat geval zal het afval langzaam afbreken. Dit kan enkele weken maar ook jaren duren. Plastics worden microplastics en breken nooit helemaal af.

Ook dit jaar waren er opnieuw veel enthousiaste opruimers tijdens de Lenteschoonmaak. Er werden 130 opruimacties geregistreerd in Vlaanderen met bijna 20.000 vrijwilligers. Zwerfvuil staat ook in de top drie van de grootste ergernissen van de Vlaming volgens de jaarlijkse Gemeente-Stadsmonitor van de Vlaamse overheid.  

Volgens de laatste raming van de OVAM in 2019 bedraagt de directe opruimkost – inclusief het beheer van straatvuilnisbakken – 164 miljoen euro per jaar. Als je ook de schade aan milieu en economie meerekent, kom je op een miljard. Die kosten worden betaald door ons allemaal.

Zwerfvuilhandhavers

Sinds de zomer van 2021 is het team zwerfvuilhandhavers van de OVAM actief. Tijdens 1.562 handhavingsdagen werden 8.311 overtredingen vastgesteld. Het is misschien maar een druppel op een hete plaat en het houdt niet op.

Scroll naar boven