Wijn in de Vlaamse Ardennen en op de Kemmelberg

Vlaamse wijn kennen we al een tijdje en die komt meestal uit het Hageland, Limburg of uit het Heuvelland. In de Vlaamse Ardennen zijn er ook enkele wijnbouwers. Ze organiseren een eerste wijnfeest.

Het eerste wijnfeest van de Vlaamse Ardennen gaat door op zondag 5 augustus vanaf 10.00 uur op het landgoed Dorrebeek te Brakel – Michelbeke. Het landgoed Dorrebeek presenteert zijn wijnen net als het wijndomein ‘De drie Fonteinen’ uit Zottegem, Driesse mousserende wijn uit Vlierzele en Wijngaard ‘Kampenberg’ eveneens uit Vlierzele.

De wijngaarden van Dorrebeek werden aangeplant in 2004 en men koos bewust voor hybride rassen omdat ze minder ziektegevoelig zijn. Je vindt er zowel witte als blauwe druivenrassen.
Het domein ‘De 3 Fonteinen’ is een heel jonge aanplant van 2008 en 2009 met eveneens hybride rassen in wit en blauw. Kleine wijngaard met 1.100 wijnstokken.
Driesse (Marc Van Den Driessche) gaat de champagnetoer op met mousserende wijnen van de meest voorkomende druiven in deze Franse regio.
Jan Kampenberg houdt het in Vlierzele bij pinot gris en zweigelt.

De Zottegemse wijnmakersgilde is ook van de partij.

Meer informatie: www.wijnfeesten-vlaamseardennen.bewww.landgoed-dorrebeek.bewww.driesse.bewww.kampenberg.be

 

Op 15 augustus zijn er Wijnfeesten in het Warandepark op de Kemmelberg en dit van 13.30 tot 18.00 uur. Deze regio kent heel wat bekende wijnbouwers die hun producten ook op de wijnkaart zetten van toprestaurants. Ik denk hier aan Domein Vidaigne, Entre-Deux-Monts en de Monteberg. Deze konden we al proeven wanneer we mee jureren in de wedstrijd ‘Beste Belgische Wijn’.

Met het speciale wijnfeestglas kan je alle Heuvellandse wijnen proeven net als de wijnen van wijnboeren uit Bourgogne die speciaal naar Kemmel komen. Acht lokale wijnbouwers nemen deel aan dit wijnfestival.
Je koopt je wijnfeestglas vooraf voor 8 euro of ter plaatse voor 9 euro. Na de degustaties neem je het mee naar huis.
Er is ook een uitgebreide volksmarkt met streekproducten en een fiets- of autotocht van 30 km, de vintageroute die dan wordt voorgesteld.

Meer informatie: toerisme@heuvelland.be

Scroll naar boven