WOODFACE – meer dan “A Tribute to Crowded House”

5 doorwinterde, professionele muzikanten met een hart voor de muziek van Crowded House en veel vrije tijd door de coronapandemie. Dat alles resulteerde in een schitterende tributeband.  Gisteren was er het debuut van WOODFACE, een tweede (online) optreden is er donderdag a.s.

“Wordt 2021 het jaar van Chris Corn” titelden we een bijdrage medio februari. Daarin hadden we het over Christophe Versaevel die van een “rustig” 2020 gebruik maakte om een aantal nieuwe ideeën en projecten uit te werken. En één ervan was WOODFACE of “A Tribute to Crowded House”. Een naam die van het gelijknamige derde album van deze Australische supergroep komt. Een band met 5 schitterende muzikanten die gisteren hun eerste optreden gaven via livestream. Hoogstaand en met een klank die nauwelijks te onderscheiden is van het origineel van Crowded House.

We laten Bart Mareen, bassist en “soulmate” van Christophe, deze keer het verhaal doen. Bart is een Wachtebekenaar die ondertussen al langer in Gent woont dan dat hij in onze buurgemeente resideerde. Al is zijn familie eigenlijk van Zaffelare. Het ouderlijk huis van zijn vader was in Nerenhoek. Zijn grootmoeder had daar een café, zijn grootvader werkte er in zijn schrijnwerkerij.

Liefde voor Crowded House

“Christophe en ikzelf kennen elkaar al jaren. Al sinds onze jeugd kruisen onze paden geregeld. Destijds vooral in de jeugdhuizen in de omgeving, bij optredens of tijdens fuiven. Vrij snel was duidelijk dat we beiden van goede muziek houden en vooral van het werk van Crowded House. Niet dat we er toen aan dachten om er iets mee te doen.

De voorbije jaren zagen we mekaar dan geregeld tijdens optredens of stonden zelfs samen op een podium. En het idee om toch iets te doen rond Crowded House groeide steeds maar.”

Woodface - © Bennie Vanderpiete

VROB Large

“In de kerstperiode van 2019 besloten we last minute om een tiental songs van de Australische band te brengen tijdens “VROB Large” in de Speurdonkhoeve. Onmiddellijk bleek dat we beiden de songs door en door kenden en de samenzang van de broers Neil & Tim Finn vrij goed konden reproduceren. Het is soms zelfs beangstigend om te horen hoe dicht de zang van Christophe aanleunt bij het stemgeluid van Neil Finn.”

Spontane sollicitatie

“Na die uitzending ontving ik een aantal reacties, o.m. een berichtje van Wim Verbeke: “Als jullie dit ooit in bandvorm doen, dan doe ik mee. Desnoods word ik niet betaald en kook ik voor de band!”.
Als gemotiveerde sollicitatie kon dit tellen.

Tijd door Covid-19

“En toen kwam de coronapandemie waardoor er tijd was om dit idee verder uit te werken tot een concept voor een volwaardige band. Doordat ik van meerdere markten thuis ben (nvdr. Bart speelt in verschillende bands maar heeft ook een eventbureau) heb ik een vrij groot netwerk. De sollicitatie van Wim als toetsenman en arrangeur was er dus al. Met drummer Matthieu Verfaillie vorm ik geregeld een tandem en we delen ook dezelfde liefde voor muziek. En Thomas De Schepper kende ik ook al vele jaren, eerst als fan in ons publiek en nadien als gitarist waarmee ik geregeld samenspeelde.”

“En zo was onze band voltallig. Christophe trad vroeger vooral solo op. Maar de andere bandleden verdienden allen al hun strepen in gerenommeerde bands waar op hoog niveau gespeeld en/of gecoverd wordt: Food Fighters (Foo Fighters), Mother Mercury (Queen), maar evengoed Biezebaaze, Guy Swinnen, Partie Party, Ontpopt, Zoutlandt.”

Woodface - © Bennie Vanderpiete

“Op relatief korte tijd, reken zo’n 6 repetities voor telkens 4 nieuwe songs, hebben we de lijnen kunnen uitzetten om tot een volwaardige set te komen voor een optreden. De grootste uitdaging was voor Christophe, die het gewoon was om vooral solo op te treden. Hij moest even “resetten” om met een band te spelen en binnen de originele arrangementen te blijven. “

Unieke sound

Opvallend is hoe goed Woodface de sound van Crowded House benadert. En dat is geen toeval. Wim Verbeke, de toetsenman, trok zijn stoute schoenen aan en zocht via sociale media contact met Mitchell Froom. Dat is de man die de eerste 3 albums van Crowded House geproducet heeft, maar ook samenwerkte met Los Lobos, Suzanne Vega, Paul Mc Cartney, Peter Gabriel, enz. Een “grote meneer” dus die er normaal gezien van houdt om het “mysterie” in stand te houden. Maar met Wim deelde hij uiteindelijk toch enkele van zijn geheimen m.b.t. de samples en de apparatuur die moest gebruikt worden.

Woodface - © Bennie Vanderpiete

Livestream optredens

Gisteren was er dan het eerste optreden van Woodface, in de Con-serres in Destelbergen, bij de ouders van Katrien (de echtgenote van Christophe). Een schitterende locatie overigens. Publiek was niet toegelaten maar het optreden was via livestream te volgen. Op de playlist 10 songs met daarbij enkele grote hits zoals “Into Temptation”, “Pinapple Head” en “Better Be Home Soon”.
Volgende week, donderdag 27 mei om 20.30 uur, volgt er dan een tweede optreden dat u online kan meebeleven. Dan vanuit CC De Herbakker in Eeklo. Wie graag live meekijkt, vindt alle informatie op de facebookpagina van Woodface of via volgende link https://mailchi.mp/4a377fba3b9d/woodface-a-tribute-to-crowded-house-1634236?

Lochristinaar.com mocht exclusief aanwezig zijn tijdens het optreden. Zo krijgt u, in primeur, een fotoreeks van deze nieuwe band en hun debuut gisteren. En we hernemen ook nog eens de opname van het optreden. Veel kijk- en luisterplezier. 

Fotoreeks Woodface
(Klikken op foto om reeks te openen)

Opname Livestream Woodface @ Con-serres – Destelbergen

 

 

 

Scroll naar boven