Wordt Céline Raman cultuurlaureaat 2023?

Op 16 september worden de cultuurlaureaten bekendgemaakt. U kan sinds midden augustus stemmen voor de publieksprijs. We stellen alle 11 genomineerden voor en vandaag is het de beurt aan zangeres Céline Raman.

Verkiezing cultuurlaureaat

Midden september, bij de start van het nieuwe culturele seizoen, worden de nieuwe cultuurlaureaten bekendgemaakt. Dit jaar worden er 4 prijzen uitgereikt: de carrièreprijs, de juryprijs, de publieksprijs en – voor het eerst – de jong talentprijs. Die nieuwe talentprijs verklaart ook de erg jonge, ietwat eigenzinnige selectie van genomineerden. De gemiddelde leeftijd van de 11 kandidaten is… net 30 jaar! 

De carrièreprijs, jong talentprijs en de juryprijs worden gekozen door de werkgroep en het dagelijks bestuur van de cultuurraad, aangevuld met een jurylid. De publieksprijs wordt – uiteraard gekozen door het publiek. Stemmen kan vanaf vandaag (hier klikken) en daarom stellen we u vanaf nu de genomineerden voor. Ook de zesde kandidaat, de 25-jarige Céline Raman, is een muzikaal talent uit de muziekschool Lochristi.

Cultuurlaureaten 2023 - Céline  © Bennie Vanderpiete

Céline Raman

Céline Raman is een echte Beerveldse met muzikale genen. Van jongsaf werd ze, zowel door haar grootouders als door haar ouders, ondergedompeld in de muziek. Haar grootvader is beroepsmuzikant. Papa speelt piano, dwarsfluit, zingt en…. heeft een grote platencollectie waar Céline al als kind mocht in snuisteren. Simon, haar oudere broer ging naar het conservatorium en werd jazzdrummer.  Niet verwonderlijk dus dat Céline op 11-jarige leeftijd besloot om ook naar de muziekschool Lochristi te trekken en er musical, piano en zang te volgen. Ondertussen is ze maatschappelijk werker in Lokeren, maar volgt nog steeds zangles.

Cultuurlaureaten 2023 - Céline  © Bennie Vanderpiete

Platen van papa

“Het waren vooral de rockplaten uit mijn papa’s collectie die mij interesseerden. De elpees van Queen, U2, Led Zeppelin, David Bowie, Iron Maiden enz. konden mij echt bekoren. Enerzijds omdat ik het heel fijn vind om zo’n brede muzieksmaak te hebben, het zorgt voor heel wat invloeden. Anderzijds ook omdat het zo’n interessante figuren waren of zijn. David Bowie met al zijn alter ego’s vond ik geweldig! Iconen zoals Freddie Mercury, David Bowie, Iggy Pop, … inspireren mij vandaag de dag nog steeds. Ze wilden niet in een rijtje of patroon passen, maar gewoon echt hun eigen ding doen en een unieke artiest zijn. Het lijkt me heel mooi als je dat kan doen.”

Cultuurlaureaten 2023 - Céline  © Bennie Vanderpiete

Optredens

Met de muziekschool mocht Céline al meermaals optreden. Onder meer over het optreden in zaal Sfeervelde (Wintervonken 2019), de optredens tijdens VROB Large en de muzikale opening van de expositie van 100 jaar Cultuursmakers brachten we al verslag uit. Maar Celine blijft vooral haar optreden in de kerk van Oudenbos – op 14 mei van dit jaar (moederdag) – bij. “Daar heb ik toen met Simon Neyt hard naartoe gewerkt en het was de eerste keer dat ik een luisterconcert mocht doen met 15 nummers. Ik vond het fantastisch leuk en ik ben er nog steeds zeer trots op. “
Ondertussen timmert Céline aan een solocarrière, vooral in de pop- en jazzmuziek. Elise Deryckere begeleidt haar daarbij. Samen met broer Simon Raman is Céline op zoek naar haar eigen sound en werkt ze ook aan eigen nummers.

Cultuurlaureaten 2023 - Céline  © Bennie Vanderpiete

Stemmen voor Céline?

Wilt u voor Céline stemmen? Elke inwoner, binnen én buiten Lochristi, kan zijn of haar stem maximaal één keer uitbrengen. Houd daarvoor je rijksregisternummer bij de hand en klik op volgende link om je stem uit te brengen (hier klikken).

Cultuurlaureaten 2023 - Céline  © Bennie Vanderpiete

Scroll naar boven