Wordt Geert Van Rysseghem cultuurlaureaat 2023?

Op 16 september worden de cultuurlaureaten bekendgemaakt. U kan sinds midden augustus stemmen voor de publieksprijs. We stellen alle 11 genomineerden voor en vandaag is het de beurt aan beeldend kunstenaar Geert Van Rysseghem.

Verkiezing cultuurlaureaat

Midden september, bij de start van het nieuwe culturele seizoen, worden de nieuwe cultuurlaureaten bekendgemaakt. Dit jaar worden er 4 prijzen uitgereikt: de carrièreprijs, de juryprijs, de publieksprijs en – voor het eerst – de jong talentprijs. Die nieuwe talentprijs verklaart ook de erg jonge, ietwat eigenzinnige selectie van genomineerden. De gemiddelde leeftijd van de 11 kandidaten is… net 30 jaar!  

De carrièreprijs, jong talentprijs en de juryprijs worden gekozen door de werkgroep en het dagelijks bestuur van de cultuurraad, aangevuld met een jurylid. De publieksprijs wordt – uiteraard gekozen door het publiek. Stemmen kan sinds midden augustus (hier klikken) en daarom stellen we u vanaf nu de genomineerden voor. Vandaag is dat de 55-jarige kunstenaar Geert Van Rysseghem.

Cultuurlaureaat 2023 - Geert Van Rysseghem © Bennie Vanderpiete

Geert Van Rysseghem

Geert groeide op in de Pauwstraat en de Magerakkerlaan in Lochristi. Als kind speelde hij, zoals veel van zijn leeftijdsgenoten, in de velden. Maar hij zag ook dat die in een sneltempo werden volgebouwd. Op zoek naar open ruimte en de rust van weleer, vonden Geert en zijn echtgenote een verborgen hoekje in Zeveneken met ruim zicht op de weilanden. Een oase van rust waar ze hun villa met atelier bouwden. En daar kan de kunstenaar zich volop uitleven.
Ik maak vooral bronzen sculpturen” vertelt Geert. “In oorsprong eigenlijk figuratieve beeldhouwwerken met gaten erin of met weggelaten stukken. Mijn doel was om de beelden ‘in beweging’ te krijgen. Vooral sporters zoals klimmers, golfers, tennissers, zwemmers of duikers maar ook een reeks dieren zoals paarden en honden. Vandaag tracht ik werken te maken met een boodschap en een vleugje surrealisme. Zoals de zakenman met een gouden ballon of een zittende lezer van wie ik het hoofd verving door een boek. Ook maak ik gepersonaliseerde maskers en borstbeelden. De laatste twee jaren komen er heel regelmatig opdrachten bij voor bedrijven, een wijndomein in Frankrijk en voor particulieren.”

Cultuurlaureaat 2023 - Geert Van Rysseghem © Bennie Vanderpiete

Creatief gen

Geert werd geboren met een creatief gen. Hij was nog maar 6 jaar toen hij in het werkkot van zijn opa met een disselmes een vliegtuigje schaafde uit een houten balk. Hij was 9 jaar toen hij privéles ging volgen bij Lochristinaar Theo De Cooremeter. Hij leerde er vooral schetsen, tekenen met houtskool en schilderen met aquarel. Maar op het vlak van beeldhouwkunst is Geert autodidact en leerde hij de knepen van het vak door zijn bronsgieterij. Oorspronkelijk maakte hij zijn werkjes in kunstklei die dan gepatineerd en gebronzeerd werden. Daarna schakelde hij over op bronzen beeldhouwwerken met de ‘verloren was-techniek’. Ook beroepsmatig kon Geert zijn creativiteit kwijt. Als architect was hij de laatste 11 jaren bezig met het ontwerp van nieuwbouwwoningen, bankkantoren, winkelinrichtingen, en meubels. Maar hij deed ook de bouwcoördinatie en supervisie van grote bouwprojecten in opdracht van Belgische moederbedrijven, die in het buitenland fabrieken en kantoren bouwden. Al laat hij het bouwen steeds meer over aan de jongeren om zich volop te smijten in de kunstwereld.

Cultuurlaureaat 2023 - Geert Van Rysseghem © Bennie Vanderpiete

Zevenekentonenkunst

“Nadat corona in 2020 het dagelijkse leven beheerste en voor lockdowns zorgde, was er onzekerheid wat er in de zomer van 2021 zou mogen. Er heerste onzekerheid en heel wat belangrijke kunsthappenings in ons land werden afgelast. Vele grote namen onder de kunstenaars zaten thuis en vonden geen piste om tentoon te stellen. Maar wandelen in open lucht mocht. Zo kwam ik op het idee om een expositie in mijn tuin te organiseren en mensen uit te nodigen om in (een deel van) mijn tuin te wandelen en om te komen kijken naar de kunst.  Maar ook om te genieten: van de rust en de natuur, van een goed gevuld glas of een lekker hapje uit mijn eigen kookboek. Want koken is ook een van mijn hobby’s.” aldus Geert. “Het was een risico, want ik werkte 7 maanden om alles voor te bereiden maar had geen zekerheid of het zou kunnen doorgaan. Maar uiteindelijk mochten we 2.700 bezoekers verwelkomen. Een denderend succes dat we in 2024 willen herhalen, met dubbel zoveel bezoekers. De dankbaarheid was zeer groot en dat deed zeer veel deugd.”

Cultuurlaureaat 2023 - Geert Van Rysseghem © Bennie Vanderpiete

Standbeeld voor rotonde Zeveneken

“Door een standbeeld dat ik in opdracht van GAIA maakte, kreeg ik nationaal en internationaal meer bekendheid. Het was een ode aan de uitvinder van het kweekvlees. Foto’s van dit werk werden getoond in zowat alle continenten en ook Lochristinaar.com pikte het in oktober 2019 op. Voor een zusterbedrijf van Ethias, maakte ik recent een unieke reeks van 10 kleine beelden. Dat nam ongeveer 1,5 jaar in beslag. Een paar van mijn werken werden internationaal opgemerkt en staan nu ergens te pronken aan de andere kant van de oceaan. Op zich niet zo speciaal, maar het voelt wel goed aan dat je niet alleen rond de kerktoren bekend raakt. Maar het meest trots ben ik toch op het feit dat ik het standbeeld mag maken voor de rotonde in Zeveneken. Een kans die niet iedere kunstenaar krijgt. Het werk is, bijna klaar. Het is nu nog wachten op de betonnen sokkel die op de fundering moet komen.  Ik hoop dat het in de smaak valt van kunstminnend groot Lochristi en dat het dan lang iedereen mag begroeten die Zeveneken dorp binnenrijdt.”

Cultuurlaureaat 2023 - Geert Van Rysseghem © Bennie Vanderpiete

Stemmen voor Geert?

Wilt u voor Geert stemmen? Elke inwoner, binnen én buiten Lochristi, kan zijn of haar stem maximaal één keer uitbrengen. Houd daarvoor je rijksregisternummer bij de hand en klik op volgende link om je stem uit te brengen (hier klikken)

Scroll naar boven