Dankzij De Nieuwe Ontginning brengt de Zaffelaarse Cinema ons onder andere die kermiszomers van de jaren ’70 weer in herinnering.
De warme zomer van 1976 of de bloemenstoet van 1977 en 1981: wie erbij was, spreekt er nog steeds over. Voor diegenen die het niet hebben meegemaakt, is er nu een inhaalmogelijkheid. Een affiche is zoveel meer dan alleen een affiche; het is niet enkel een uitnodiging om vanop de eerste rij een stukje lokaal verleden te herbeleven, maar ook om verder te kijken dan wat het oog ziet. Wij gingen alvast langs bij De Nieuwe Ontginning om meer historische duiding te verzamelen rond de documentaires, gemaakt met beelden van Gust Van de Vijver en George Puimége.
Ver terug
“Er zijn traditioneel twee kermissen in Zaffelare: in juni en in augustus. Dit heeft uiteraard te maken met de voorchristelijke gewoonte om in het voorjaar te feesten na het zaaien (in het teken van de vruchtbaarheid van de grond), en ook na het binnenhalen van de oogst. De christelijke kalender heeft wel vaker heidense tradities overgenomen. Voor het volk maakte het niet uit onder welke vlag er gefeest werd, zolang ze maar konden dansen en drinken. Het woord ‘kermis’ is afgeleid van ‘kerkmis’ en werd de naam van de jaarlijkse viering van de inwijding van de kerk. In Zaffelare kennen we de datum van de inwijding van de eerste kerk niet, maar de toestemming voor de bouw van een kerk kwam er wel in juni 1221. De nieuwe kerk werd in 1907 ingewijd, begin september. Kermissen worden ook vaak gecombineerd met de viering van de patroonheilige van de kerk. Dit is wellicht de reden dat men in Zeveneken een Winterkermis viert eind november – begin december. De feestdag van Sint-Eligius is immers op 1 december (de ‘koude Elooi’), maar ook de eerste zondag na 24 juni (de ‘warme Elooi’). In Zaffelare heeft de kerk twee patroonheiligen: O.-L.-Vrouw en de Heilige Petrus. De feestdag van de eerste is op 15 augustus, en die van de tweede valt eind juni” aldus De Nieuwe Ontginning.
Jaren ’70
“De jaren 1970 waren een tijd van nostalgie. Nostalgie is vaak een verdedigingsmechanisme tegen de angst om vergeten te worden. In Zaffelare werd dit verlangen naar het verleden versterkt door een stroom van berichten over de expansiedrang van de Haven van Gent (zoals een vliegveld, industrieterreinen, een duwvaartkanaal en een autostrade). Er was angst dat het dorp zou verdwijnen. Ook de fusie met Lochristi, Beervelde en Zeveneken zorgde voor veel verzet. In de late jaren ’70 zien we in Zaffelare veel initiatieven die het boerenverleden van het dorp idealiseren: dorpsommegangen, hoevewandelingen en ambachtenmarkten. Het Feestcomité van het dorp droeg ook zijn steentje bij. In samenwerking met de plaatselijke Bloemistengilde werden ter gelegenheid van de Augustuskermis de jaarlijkse Bloemenstoeten georganiseerd. In het begin was dit uit frustratie over de overmacht van de Lootse bloemisten, bijvoorbeeld bij het Begoniafestival. Later werden de stoeten herhaald vanwege het enorme succes, zoals de bloemenstoeten van 1977 en 1981.”
Praktisch
Te beleven in zaal Sint Hubertus op vrijdag 20 en zaterdag 21 september. Telkens om 14u30 en 19u30.
Op zondagvoormiddag 23 september is er om 10u nog een laatste voorstelling.
Toegangsprijs is 10 euro. Aangewezen te reserveren via 0493 6879342 (na 18u), of beter: exponieuweontginning@gmail.com