12 points for …. “Before The Party Is Over” – Mustii

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats op 7, 9 en 11 mei. Eerder deze week werd de de Belgische inzending bekendgemaakt en werd ook de officiële videoclip van het nummer vrijgegegeven. “Before The Party’s Over” van Mustii is een moderne, energieke song met een ode aan het leven.

In België sturen VRT en RTBF afwisselend een kandidaat naar het Songfestival. Bij de VRT gebeurde dat veelal via Eurosong-preselecties die ook op TV uitgezonden werden. Zo ook vorig jaar. Het was uiteindelijk Gustaph die met “Because of You” de Belgische eer hoog mocht houden. Dat deed hij voortreffelijk met uiteindelijk een zevende plaats.

Dit jaar was het dus aan RTBF om een kandidaat te selecteren en – ere wie ere toekomt – ze doen dat meestal vrij succesvol. Denk maar aan de meest recente inzendingen met Loïc Nottet, Blanche, Eliot en Jérémie Makiese. Trouwens allemaal kandidaten die ook te zien waren in “The Voice Belgium”. Op 30 augustus 2023 maakte de RTBF bekend dat de 33-jarige Mustii ons land zal vertegenwoordigen op de het liedjesfestival.

Succesvol acteur

De Brusselaar Mustii – of Thomas Bustin zoals hij in werkelijkheid heet – is in Vlaanderen nog onbekend. Maar in Franstalig België geniet hij al faam als schrijver, componist, zanger en acteur.
Al snel na zijn studies vertolkte Thomas rollen in theater, in televisiereeksen en films. Hij is onder meer te zien in de misdaadreeks “La trêve” (de wapenstilstand) van de RTBF. Een serie die als “The Break” ondertussen ook te zien is op Netflix. In 2017 vertolkte Thomas een hoofdrol in een Franse televisiefilm. Maar ook in het theater maakte hij al furore. In 2019 vertolkte hij de rol van Hamlet. Dat jaar won hij voor zijn vertolkingen ook de Margritte prijs voor “Beste jonge mannelijk talent”.

Mustii © Veronique Mergaux Flickr

Mustii

Ondertussen timmerde Thomas onder de artiestennaam Mustii ook aan een carrière als zanger. In 2014 kreeg hij zijn eerste platencontract en bracht de single “The Golden Age” uit. Die schopte het tot in de Vlaamse en Waalse tipparade. Twee jaar later volgde een eerste EP en begon Mustii solo op te treden. In december 2016 won hij de prijs voor meest beloftevolle artiest tijdens de D6bels Music Awards, zeg maar de Franstalige MIA’s.
Hij bracht ondertussen ook al 2 albums – “21st century boy” en “It’s happening now “– uit en speelde op verschillende festivals zoals Les ardentes en Les nuits botaniques, en drie keer in een uitverkochte Ancienne Belgique.

Eurovisie Songfestival

En nu mag Mustii ons land vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Dat vindt dit jaar in Malmö plaats. Zweden was vorig jaar de winnaar met Loreen en haar nummer “Tattoo”. De voorrondes, of halve finales, vinden deze keer plaats op 7 en 9 mei. Op 11 mei is er de grote finale die terug in meer dan 30 landen op tv zal te zien zijn. Goed voor zo’n 160 miljoen kijkers. Mustii zal, net als de Nederlandse vertegenwoordiger Joost Klein, in de halve finale op 9 mei aan de bak moeten. De startvolgorde wordt later bepaald. “

Mustii © Veronique Mergaux Flickr

“Before The Party Is Over”

Eerder deze week werd “Before The Party Is Over”, het nummer waarmee Mustii naar Zweden trekt,  voorgesteld. Het nummer ontstond bijna 2 jaar geleden, toen Thomas begon met het schrijven van songs voor zijn nieuwe album, dat er later dit jaar komt. 
In het lied vergelijkt Mustii het leven met een lange avond feesten. En het is belangrijk er alles uit te halen voor het voorbij is. Het is, dixit de zanger, een optimistische, euforische uitbarsting van energie. Vanaf 2024 is de nieuwe officiële slogan van het Eurovisie Songfestival “United by Music”. En die boodschap wou Mustii letterlijk nemen. In januari lanceerde hij via het internet een oproep. Duizend Europeanen zonden hun bijdrage in en zijn te horen in de achtergrondzang van het refrein.
En nu maar hopen dat de song op 11mei ook aanslaat bij de jury en het publiek. Duimen maar.
"Our 12 points goes to…Belgium!"
 

Onze "Music on Sundays" is ook live te horen bij evenementenradio VROB, deze middag in "Op de aperitief" tussen 12 en 13 uur. Luister eens op 97,2 MHz of online via www.vrob.be

 

Scroll naar boven