Gulo Gang – Ballad of a Grim Man

Vorig weekend kon u in Sfeervelde Michiel D’Haeze aan het werk zien. Deze man met gitaar en knap stemgeluid vertelde tussen de songs door dat hij tevens deel uitmaakte van de band Gulo Gang. Mijn nieuwsgierigheid was alvast gewekt en daarom luisterde ik afgelopen week naar hun debuutalbum. Jawadde dadde!

Gulo Gang is een vijfkoppige band die we situeren in de “undergroundrock”. Gulo is Latijn voor veelvraat en gang betekent een verzameling mensen. Gulo Gang zouden we dus gerust een verzameling muzikale veelvraten mogen noemen. Ze zijn elk op zichzelf en laten zich niet beperken door één specifiek muziekgenre.

Gulo Gang laat tevens niks aan het toeval over. Zo maakten ze een fantastische bandfoto waarvoor ze hun inspiratie vonden bij “De allegorie van de gulzigheid”  van “Jheronimus Bosch”. Saxofonist Kris wordt op een ton gezet in een vijver en de andere bandleden bevinden zich “naakt” rond de ton. Vermoedelijk hadden ze hun zwembroek aan. De gelijkenis tussen hun foto en het originele schilderij is alvast treffend.

Ballad of a Grim Man - © Gulo Gang

Naar eigen zeggen zouden hun songs echo’s bevatten van Cake, Viagra Boys, Morphine en King Gizzard & The Lizard Wizard. En inderdaad… Stop je deze bands in een cocktailshaker dan acht ik de kans reëel dat je even later “Gulo Gang” kan serveren.

“ Ballad of a grim man” is de debuutsingle uit hun debuutalbum dat in het najaar van 2023 verscheen.  Voor de songtekst inspireerde men zich op de film “The machinist” met Christian Bale over een man die na een jaar zonder slaap helemaal paranoïde en uitgemergeld is. De zwoele sax zorgt voor een heel eigen sound en neemt de luisteraar als het ware mee op een vliegend tapijt doorheen de track. Frontman Michiel D’Haeze maakt het geheel met zijn uniek stemgeluid volledig af.
Ballad of a Grim Man - © Gulo Gang

Voor hun nieuw album gingen ze bovendien niet met de minsten in zee. Ze namen hun debuut op in “La Patrie studio” van Koen Gisen. Koen Gisen is reeds sinds de jaren ’90 een klinkende naam in de muziekwereld en verdiende zijn strepen o.a. als gitarist bij An Pierlé en Vive La Fête. Sinds ’99 was hij producent van o.a. Sioen, Flying Horseman, Oscar & The Wolf… Ian Clement, frontman van Wallace Vanborn deed de productie en de mix van hun album.

Ook de andere nummers op hun plaat klinken veelbelovend en zijn zeker de moeite waard om te beluisteren voor de liefhebbers van alternatieve underground muziek.

U kan hun album terugvinden op Spotify en u kan ze tevens live aan het werk zien op 28 februari in Django in Sint-Amandsberg en op 29 maart in Villa Annama ook in Sint-Amandsberg.

 

Scroll naar boven