Gemeenteraad op 24 november 2014

De Raad komt samen voor de bespreking en goedkeuring van 31 punten waarvan 28 in openbare zitting. Het wordt wellicht de voorlaatste van 2014. Ze zitten alweer 2 jaar in het zadel na die laatste verkiezingen. Starten doen we met een vraag van een burger over N70.

Toegevoegd punt – vraagsteller Tomas Van Acker

Een bestuur is niet noodzakelijk reflectie van alle stemmen. Groen, sp.a en Vlaams belang vielen in 2012 uit de boot.

” Mijn vraag betreft de visie van het gemeentebestuur op een duurzaam, toekomstgericht mobiliteitsbeleidvoor Lochristi, en meer bepaald de rol die de N70 daarin speelt. In de pers konden we vernemen dat u geen reden ziet om het standpunt inzake de vertramming, dat tien jaar geleden werd genomen, te herzien. Ondertussen kan niemand ontkennen dat de voorbije tien jaar de N70 meer en meer is dichtgeslibd. Als inwoner van een van de grootste en meest dynamische buurgemeenten van Gent en dagelijks pendelaar, moet ik ook vaststellen dat er weinig incentives zijn om van openbaar vervoer gebruik te maken: mijn kantoor bevindt zich op 11 kilometer van mijn voordeur, maar in de spits komt dat makkelijk neer op 45-50 minuten. We wonen in een regio met de meeste files en slechtste luchtkwaliteit van Europa, problematiek die de gemeentegrenzen overstijgen. Gent formuleerde onlangs een ingrijpend en innovatief nieuw mobiliteitsplan.
Hoe gaat Lochristi daarop inspelen? Als de tram geen optie is, wat zijn dan wel de mogelijke alternatieven voor u? En op welke manier kunnen we als burger worden betrokken bij het formuleren en uitwerken van deze alternatieven?”

Gent en De Lijn versus AWV en meerderheid?

Speelplaatsen GBS

Rond de speelplaatsen van de GBS wordt een hekwerk en een ballenvanger geplaatst in het kader van de veiligheid. De afgelopen maanden waren er enkele incidenten en de problematiek op deze plaatsen van weekend en nacht is al langer bekend. Het is blijkbaar ook vandalismegevoelig en dat ondervonden ook Lo-art. Kostprijs 23.232 euro.

Rioleringswerken

Er worden verschillende afkoppelingsstudies besteld voor werken in de Parochiedreef, Brandstraat, Kloosterstraat en Haanhoutstraat. (91.256,26 euro) en voor de Persijzerstraat, Leemstraat en Oude Veldstraat (485.678,33 euro).

Openbare verlichting

Armaturen worden vervangen in de Sint-Elooistraat, Vijfweegse, Braamstraat en Moststraat. Kostprijs 19.932 euro zonder BTW. De gemeente kiest voor spaarlampen maar in nieuwe verkavelingen is LED de norm. Niet alle straatverlichting kan momenteel LED zijn en dat is onder meer afhankelijk van de hoogte van de verlichtingspalen.

Sporthal Zaffelare

Hier wil men een centrale toegangsweg aanleggen voor zwakke weggebruikers van uit het Dorp en na overleg is overeengekomen dat de leegstaande frituur ook verdwijnt.

Administratieve stukken

Het elektronische verblijfsbewijs voor vreemdelingen kost vanaf 1 januari 2015 18 euro en een spoedprocedure kids-ID vanaf het tweede kind 50 euro.

Ontwikkelingssamenwerking

11.11.11 ontvangt 4.000 euro en 8 andere organisaties elk 2.250 euro.

Het college stelt voor een toelage uit het ‘noodfonds’ toe te kennen aan Artsen Zonder Grenzen om Ebola te bestrijden. Ze zijn geen begunstigde bij het vorige.

Geheime zitting

Verder wenst de CD&V enkele wijzigingen door te voeren met betrekking tot hun afgevaardigden en slaagden 7 kandidaten voor de 5 betrekkingen van brandweermanvrijwilligere. Er worden 5 kandidaten aangesteld als stagiair en de andere 2 komen op de werfreserve.

Volledige agenda: www.lochristi.be

Scroll naar boven