Gemeenteraad op 29 januari 2024

De korte agenda houdt wellicht weinig discussiepunten in. De raad start om 20 uur in de raadszaal of via https://www.youtube.com/user/gemeentelochristi – Lokeren wil niet langer betalen voor de kerk in Zeveneken. Ook dit jaar is er een ecologische tuinwedstrijd.

Investeringsuitgaven minder dan 15.000 euro zonder BTW

Lodejo – buitenzitmeubilair € 4.510

Opmaak verantwoordingsnota Dorpsstraat € 6.770

Desktopcomputers bibliotheek € 1.481,40

Hellebos – voorbereidende grondwerken en bebossing € 916,98

Netwerkswitch containerklassen GBS Beervelde € 313,23

Hondenbelevingszone Hijfte – werfdoek € 1.095

Opmaak inrichtingsplan buurtplein Dennenhof € 4.600

Hondenbelevingszone Hijfte – bijkomende diensten € 1.950

Verkeerskundig advies revisie plannen Hoppinpunt station Beervelde € 105

Lichtelarestraat Lochristi

Wijziging rooilijnplan Lichtelarestraat. Definitieve vaststelling

Op 25 september 2023 stelde de raad het rooilijnplan voor de Lichtelarestraat voorlopig vast. Tijdens het openbaar onderzoek werd één opmerking ingediend over dit rooilijnplan. Volgend hierop werd het plan (deelplan 1) licht aangepast met als gevolg dat er 2 bijkomende innemingen noodzakelijk (innemingen 48 en 49) zijn. De eigenaars kunnen zich vinden in dit principe.

Aan de raad wordt gevraagd het rooilijnplan, bestaande uit 3 deelplannen en opgemaakt door landmeetkundige bureau Daeninck – Audenaert, voor de wijziging van de rooilijn van de Lichtelarestraat definitief vast te stellen en het verslag van het openbaar onderzoek goed te keuren.

Ingebruikname Vastgoedinformatieplatform

Het Decreet Vastgoedinformatieplatform (VIP) van 23.12.2023 is in werking getreden op 1 januari 2024. Het toepassingsgebied en de groep van aanvragers van vastgoedinformatie via dit platform is verruimd. Dit brengt bijkomende kosten voor de gemeente met zich mee die via (hogere) retributies op de gebruikers moeten worden verhaald. Het bedrag van de retributie wordt meteen in lijn gebracht met gemeente Wachtebeke, met het oog op de fusie.

Het Vastgoedinformatieplatform wordt beheerd door het Vlaams Datanutsbedrijf “Athumi”. In de toetredingsovereenkomst met Athumi worden de AVG-verplichtingen geregeld met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.

Retributie op administratieve inlichtingen. Wijziging reglement

De retributie voor administratieve inlichtingen uit het zogeheten Vastgoedinformatieplatform (VIP) zal vanaf 1 februari 2024 worden geregeld in een apart retributiereglement (zie vorig agendapunt). De retributies voor de overige administratieve inlichtingen moeten behouden blijven en het retributiereglement administratieve inlichtingen dient in die zin te worden aangepast.

Vaststelling reglement wedstrijd ecologische tuinen 2024

Via de wedstrijd ecologische tuinen wil de gemeente, in samenwerking met de gemeentelijke adviesraad voor milieu, natuur en duurzaamheid, de biodiversiteit op het openbaar en privaat domein stimuleren. Binnen de gemeentelijke adviesraad voor milieu, natuur en duurzaamheid werd een speciale werkgroep opgericht die de organisatie van de wedstrijd ecologische tuinen op zich neemt. Specifieke wedstrijdcriteria werden opgesteld door deze werkgroep.

De interesse voor de wedstrijd blijft groot. Een aantal inwoners zien we jaar na jaar terug inschrijven, maar er is steeds een aanzienlijke instroom van nieuwe deelnemers. Aan de raad wordt gevraagd het reglement en de wedstrijdcriteria vast te stellen.

Samenwerking met Erfgoed Viersprong en Comeet na de fusie Lochristi-Wachtebeke.

Bij de voorbereidende besprekingen binnen het fusietraject Lochristi-Wachtebeke kwamen een aantal belangrijke werkpunten/verschillen naar boven binnen de werkgroep bibliotheken. Er is een principieel akkoord nodig inzake de samenwerkende partner op vlak van bovenlokale cultuurwerking.

Goedkeuring toetreding tot raamcontract 'Telecomcontracten 2023' van het Facilitair Bedrijf

Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid heeft voor de periode 2023-2030 Raamovereenkomsten voor Telecommunicatiediensten afgesloten met verschillende bedrijven. Het raamcontract omvat 4 percelen die de verschillende telecommunicatiebehoeften van de Vlaamse overheid en lokale besturen die intekenen op het contract kunnen dekken. Dit gaat van internetlijnen over gsm-abonnementen tot klassieke telefoonlijnen. Concreet zijn volgende percelen voorzien:

– Perceel 1: Vaste telefonie, marketingnummers & vaste datacommunicatie

– Perceel 2: Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik en voor “Machine to Machine” (M2M) en “Internet of Things” (iOT)

– Perceel 3: Virtuele telefooncentrale (Cloud PBX)

– Perceel 4: Klassieke PSTN-Lijnen

Het gemeentebestuur kan op deze manier op een eenvoudige, snelle en prijsbewuste manier telecommunicatiediensten afnemen wanneer daar nood zou aan zijn. Deelname aan het raamcontract verplicht het bestuur op geen enkele manier om hiervan af te nemen, noch verbiedt het om andere spelers te raadplegen of zelf een prijsvraag te doen.

kerk Zeveneken

Advies met betrekking aanvraag wijziging gebiedsomschrijving parochie Sint-Eligius (Zeveneken)

De parochie Sint-Eligius (Zeveneken) strekt zich uit over een deel van het grondgebied van de gemeente Lochristi en een deel van het grondgebied van de stad Lokeren. Op verzoek van de stad Lokeren startte een procedure tot wijziging van de gebiedsomschrijving van deze parochie (reden: nu betaalt Lokeren 33% van de exploitatie- en investeringstoelagen aan de kerkfabriek Sint-Eligius en Lokeren wenst deze toelagen niet langer te betalen). Doel van deze grenswijziging: de grens van de kerkelijke parochie Sint-Eligius laten samenvallen met de gemeentegrens.

missen kerken Lchristi - Wachtebeke

Het bisdom Gent besliste op 2 maart 2023 dat een grenswijziging kan doorgevoerd worden. Deze wijziging is pas definitief op het ogenblik dat de beslissing van de Vlaamse Regering houdende erkenning van de grenswijziging, van kracht wordt. Voorafgaand aan deze beslissing van de Vlaamse Regering wordt het advies gevraagd van de gemeenteraden van Lochristi en Lokeren.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een gunstig advies te verstrekken voor zover de stad Lokeren haar reglementaire financiële verplichtingen (33% van de exploitatie- en investeringstoelagen) naleeft tot op het ogenblik dat de parochiegrenswijziging effectief van kracht wordt bij besluit van de Vlaamse Regering.

Vaststelling van de lijst van nominatief toegekende werkings- en investeringssubsidies 2024

Volgens de bepalingen van het thans geldende besluit van de Vlaamse regering is de lijst van de nominatief toegekende werkings- en investeringssubsidies niet meer, zoals voorheen, opgenomen als onderdeel van het meerjarenplan, maar is ze opgenomen bij de ‘documentatie’ bij het plan.

Hierdoor dient de raad nog een aparte beslissing te nemen voor de vastlegging van deze subsidies. Aan de raad wordt derhalve voorgesteld om deze lijst vast te stellen, met dien verstande dat de erin opgenomen bedragen als maxima gelden voor het college, behalve wat de subsidie aan Oxfam betreft (verhoging mogelijk tgv indexatie huurprijs gebouw).

OCMW-RAAD

Voorstel tot toetreding raamcontract Telecomcontracten 2023 opgesteld door Facilitair Bedrijf

Zie punt GR

Scroll naar boven