Groen Lochristi bracht sympathisanten samen

De Bonte Koe in Beervelde was de plek waar Groen zondag haar nieuwjaarsreceptie hield. Waarnemend voorzitter Tomas Van Acker mocht een dertigtal mensen welkom heten waaronder Federaal parlementslid Evita Willaert. Er werd ook vooruit gekeken naar 2018.

Wat doet Groen?

Tomas Van Acker: “ Groen Lochristi zal met veel vertrouwen deelnemen aan de verkiezingen en met de ambitie om meer potten te breken dan vorige keer! Maar wat betreft strategie en lijsttrekkerschap: die zaken staan uiteraard – en met stip – op onze de agenda, maar het is wat ons betreft nog te vroeg om ons daar op vast te pinnen. Het wordt in ieder geval een druk jaar voor Groen Lochristi. Er staan voor de zomer bestuursverkiezingen op de agenda. Groen zit nationaal in de lift en dat merken we hier ook. Er zijn de afgelopen maanden verschillende nieuwe leden bijgekomen. We willen die mensen beter leren kennen en ons laten inspireren door hun verwachtingen en prioriteiten.

We gaan uiteraard niet alleen met onszelf bezig zijn maar met Lochristi en de Lochristinaren. We gaan niet wachten op de verkiezingen om ons meer te laten zien rond de thema’s waar we sterk in zijn en waarvan we merken dat er meer en meer inwoners van wakker liggen. En ons ook op aanspreken! Mobiliteit en leefbaarheid voorop, maar we blijven ook ijveren voor meer echte inspraak voor burgers en een frissere bestuurlijke cultuur.

Harde kern

Tenslotte bedankte de waarnemend voorzitter de ‘harde kern’:

“ We moeten er niet flauw over doen: het nét niet-resultaat van 2012 heeft onze lokale afdeling geen deugd gedaan. Maar door jullie aanhoudende inzet hebben we ons elan en onze energie terug gevonden. Ik dank jullie daarvoor met klem, allemaal. Ook voor het vertrouwen dat jullie me gaven om het voorzitterschap waar ten nemen tot aan de bestuursverkiezingen.”

Evita Willaert

Ze is Federaal parlementslid en lid van de OCMW-raad in Gent en kwam voor deze gelegenheid richting buurgemeente.

“ Bedankt voor de uitnodiging en voor jullie aanwezigheid. Ik ben blij dat jullie mij, als parlementslid hier in jullie lokale afdeling verwelkomen, dat ik jullie energie en goesting kan opsnuiven na weken van bijna onafgebroken commissiezittingen in de Kamer.

Dan ben ik blij dat ik ook nog een lokaal mandaat heb in Gent, blij dat ik hier met jullie allemaal kan komen babbelen, want het is en blijft toch op het lokale niveau dat je het best beseft wat er leeft op straat. Het zijn jullie die de ideeën en voorstellen van Groen zullen gaan verdedigen in de buurt, jullie die de reacties daarop in eerste instantie krijgen. Jullie zijn het best geplaatst om de vinger aan de pols te houden. Via die lokale voelsprieten kan ik met mijn collega’s in het Parlement voeling houden met wat er leeft op straat.”

Toen had ze het over het mobiliteitsplan en de kritiek van de Gentenaars met een kwinkslag richting Lochristi.

“ Ingrijpen op het doorgaand verkeer is de enige verantwoorde en rationele keuze die we kunnen maken. 17.000 extra auto’s op 10 jaar tijd. Waar eindigt dit als we niets zouden doen? Gent heeft maar een beperkt aantal open, publieke ruimte, straten en pleinen. Dan moeten we kiezen voor wie we die open ruimte in de eerste plaats willen reserveren.

Kiezen we voor het principe van ‘de sterkste/snelste eerst’ en ‘ieder voor zich’ of kiezen we voor veiligheid van onze kinderen, gezondheid van de inwoners en leefbaarheid en gezelligheid voor bezoekers van onze stad?

Kiezen we voor het verleden: ‘mijn auto mijn vrijheid, en hoeveel plek ik daarmee inneem is niet mijn probleem’ of kiezen we voor de toekomst, waar we rekening houden met iedereen, ook als dat inhoudt dat we zelf ons gedrag moeten aanpassen? Ik denk dat we allemaal voor het tweede willen gaan. Niet alleen in Gent, waar het dit jaar al gebeurt, maar misschien ook in Lochristi zelf? Wat kan er in Lochristi gebeuren rond mobiliteit? Ook inwoners van Lochristi hebben nood aan en recht op gezonde lucht, veilige straten en gezellige pleinen.”

Groen haalde hier in 2012 847 stemmen en dat waren er 9 te weinig om in de gemeenteraad te komen. Ook in 2006 hadden ze enkele tientallen stemmen te kort voor een zitje in de raad.

Met de nieuwe boost en de jonge, nieuwe krachten kijken ze alvast met vertrouwen uit naar oktober 2018. Of ze hiervoor op anderen een beroep zullen doen, is nog koffiedik kijken maar positivisme regeert.

Nadien volgde een receptie met producten van lokale handelaars en werden de bubbels door het huis geserveerd..

 

Scroll naar boven