Kapellekenskermis viert 70 jaar met wijding en mega Schlageravond

Lochristinaar heeft in zijn berichtgeving geen traditie met wijkkermissen. Maar deze keer maken we met plezier een uitzondering. Kapellekenskermis is aan zijn 70ste editie toe. Een verjaardag die gevierd wordt en ook onze speciale aandacht verdient. En voor deze 70ste verjaardag geeft men er een ferme lap op met een erg aantrekkelijk programma.

Kappelekenskermis Lochristi

Het programma

Maar liefst 7 bekende artiesten zullen op zondag 11 oktober vanaf 20 uur het beste van zichzelf geven op het podium. Yves Segers, David Vandyck, Matthias Lens en Herbert, stuk voor stuk ronkende namen die u ongetwijfeld al aan het werk zag. Verder Sugarfree, het duo dames dat momenteel de Vlaamse Top 10 aanvoert met “Comment ça va?” en superster Christoff.
Naast dit rijtje Vlaamse sterren beloofde ook de Lootse Améline, die u nog kent van The Voice Kids, op te treden. De hele avond wordt aan mekaar gepraat door Dennie Damaro. Geen mens die er aan twijfelt dat met deze affiche de tent zal vollopen.

Kappelekenskermis Lochristi

Maar eerst kunt u op vrijdag 09 oktober vanaf 19 uur deelnemen aan de openingsdrink, de schieting en om 19.45 uur de wijding. Op zaterdag is er dan, vanaf 9 uur, de rommelmarkt waarvoor u vooraf dient in te schrijven.
’s Namiddags de kindernamiddag met animatie en…gratis pannenkoeken voor iedereen! Om 19.30 uur dan het Kappellekensfestijn met feestmaaltijd en optreden van Swoop. Ook hiervoor dient u in te schrijven. Op zondag start men met het kermisontbijt. Na het aperitief is er het elfde kampioenschap Kapelleken (Wielerwedstrijd voor alle categorieën). ’s Avonds het absolute hoogtepunt met de Mega-Schlageravond.
Maandag, slotdag, opent om 10 uur met de traditionele eucharistieviering. Niet meer met pastoor Boeykens zoals in 1994, maar een mis opgedragen door ZEH Deken. De koffietafel om 14 uur – ook hiervoor dient u in te schrijven – en de prijskaarting om 20 uur sluiten het 4-daagse festijn dan af.

Kappelekenskermis Lochristi

Kaarten voor ontbijt, feestmaaltijd en koffietafel kan u bekomen bij alle bestuursleden of via info@kapelleken.be . Geïnteresseerden voor de rommelmarkt nemen contact op met Geert De Bruyne, wat ook telefonisch kan op 09 356 91 78.

Geschiedenis van het kapelleken

Sinds mensenheugenis stond het “kapelleke” (een houten huisje met Mariabeeldje) op de hoek van de straten “Kapelleken” en de Schoonstraat (later heraangelegd en omgedoopt naar Braamstraat). Het zou er ooit gekomen zijn omdat de wijk gevrijwaard bleef van de pest. In het begin van de jaren ’60 werd de Hijftestraat recht getrokken. Om de werken te kunnen uitvoeren, moest het kapelleke, samen met een gietijzeren wegwijzer met 4 armen, tijdelijk weggenomen worden. Toen de werkzaamheden echter beëindigd waren, wist niemand waar het gebleven was.
Het was Georgette Schatteman-De Brabandt die het, jaren later, terug op het spoor kwam. Wegwijzer, kapelleke en het bijhorende Mariabeeldje werden in 1979 teruggevonden op het domein van het kasteeltje vlakbij (naast de drankencentrale, gelegen tussen Dorp-West en de Tulpenlaan).
Henri Schatteman, echtgenoot van Georgette, naam de taak van de restauratie op zich. Op 12 oktober 1979 werd het ingewijd door Z.E.H Deken. Nu – 36 jaar later en ter gelegenheid van 70 jaar Kapellekenskermis – wordt het kapelleke terug opgeknapt. Het werd daarom verwijderd en deze keer is het de zoon van Henri en Georgette Schatteman, die de restauratie doorvoert. Bij het begin van Kapellekeskermis, op vrijdag 09 oktober om 19.45 uur, zal het opnieuw ingewijd worden, door Z.E.H Deken. Ook de burgemeester werd uitgenodigd voor de heugelijke gebeurtenis.

Kappelekenskermis Lochristi

70 Jaar Kapellekenskermis

Zeventig jaar Kapellekenskermis, een geschiedenis die dus teruggaat tot 1946. Destijds drie dagen en altijd het tweede weekend van oktober. Tot eind van de jaren ’80 werd er gefeest in de infrastructuur van Boelens, maar vanaf de jaren ’90 werd een tent geplaatst op het terrein aan het kapelleken. Het eerste bestuur uit 1946 kende wel wat wissels, maar bleef aan tot in 1994.In juli van dat jaar kwam er een bijna volledig nieuw comité, dat drie maanden later dus al een volgende kermis moest organiseren. Bijna volledig nieuw, want Eric Verhofsté – nog steeds bestuurslid – maakte als enige de doorstart. Ondertussen blijven er naast voorzitster Rita Welvaert, nog 5 andere bestuursleden over uit 1994. Negen andere leden kwamen er ondertussen bij. Toch zou nog wat jong bestuursbloed zeker welkom zijn.
Het nieuwe comité behield een aantal traditionele elementen zoals de schieting, de koers en de koffietafel. Maar zij voerden ook de – nu al – legendarische Schlageravond in. Denk maar aan het optreden van Eddy Wally in 2002. En dit jaar dus niet één of twee artiesten maar een heuse mega Schlageravond.

Kappelekenskermis Lochristi

Het volledige programma kan u ook in alle rust nalezen op www.kapelleken.be

Bij dit artikel ook enkele foto’s uit de oude doos.
Kapelleken, proficiat met jullie 70ste verjaardag en geef er een lap op!

(Foto’s © Bennie Vanderpiete, Rita Welvaert en Kim Bracke)
 

Scroll naar boven