Lichtfestival Gent: nog 2 dagen om al dat moois te ontdekken

Wie nog niet naar Gent afzakte om het Lichtfestival te bezoeken, kan dat vandaag of morgen nog doen. Voor wie het nog eens wil herbeleven, of een voorproefje wil, is er onze uitgebreide fotoreeks.

Het Lichtfestival in Gent gaat het slotweekend in. Men verwachtte vooraf dat ook deze zesde editie zo’n 800.000 bezoekers zou lokken. Dat aantal zou in de lijn liggen van de record-editie van 2019 (835.000 kijklustigen ) en van de opkomst in 2021 (810.000). Na een rustige start op woensdag en donderdag (samen zo’n 180.000 bezoekers) was het gisteren aanzienlijk drukker met 115.000 bezoekers. En dat aantal zal vandaag, zaterdag, vermoedelijk heel wat hoger liggen. 

Lichtfestival 2024 - © Bennie Vanderpiete

Uitstekende organisatie

De route is dit jaar langer dan bij de voorgaande edities en maakt ook een lus langs Dok Noord en de Koopvaardijlaan. Daardoor is een betere spreiding van de bezoekers mogelijk. Het parcours van 7,2 km bevat 31 lichtinstallaties en men start waar men wil. Maar er is wel een vaste looprichting. De volledige route is verkeersvrij. Langs het  parcours zijn er ook 4 infopunten. Daar kan je niet enkel kaartjes met de nodige informatie krijgen maar ook gebruik maken van de toiletten. Het kaartje kan je vooraf digitaal raadplegen en /of downloaden (hier klikken) maar ook online navigeren is mogelijk. Een prima organisatie met ook heel wat vrijwilligers die zich inzetten voor een vlot verloop.

Lichtfestival 2024 - © Bennie Vanderpiete

31 Lichtinstallaties

Ook deze zesde editie bevat heel wat moois zoals de projectie van gezichten in de Hoogpoort (Facelessmen), de rode bol in de Koopvaardijlaan (Tierra), de “onder water wandeling” in de Sint-Salvatorstraat (Oceans of Light), de “vuurvliegjes” in Baudelohof (FireFly Field) en de projectie op de Galerie St-John (de vroegere kapel St-Jan in d’Olie) tussen Sint Jacobs en de Vlasmarkt. Vooral de reusachtige rode bol van de Spaanse kunstenaar SpY in de Koopvaardijlaan had de voorbije dagen heel wat bekijks en vormde een uitgelezen decor voor selfies. Ook de projectie op het waterscherm aan Portus Ganda is een topper.

Lichtfestival 2024 - © Bennie Vanderpiete

De “sneeuwbol” op de Vrijdagmarkt moest eigenlijk het hoogtepunt zijn van het parcours. Daar werd het standbeeld van Jacob van Artevelde ingepakt in een grote bol waarin dan “sneeuwvlokjes” moesten dwarrelen. Net zoals bij de miniatuurversies die men kan kopen. De eerste avond was er een technisch defect en werkte de installatie niet. Dat was de tweede avond wel het geval maar het effect was helemaal niet zoals verhoopt. Gisteren scheurde dan de rode bol aan de Koopvaardijlaan, maar dat euvel wordt (hopelijk) vandaag verholpen.   

Lichtfestival 2024 - © Bennie Vanderpiete

Praktisch

Het Lichtfestival is vandaag (vanaf 19 uur) en morgen (vanaf 18 uur) nog gratis te bezoeken tot 24 uur. De meest actuele informatie, met ook de realtime bezetting van de parkeergarages, vind je op de website van het festival (https://lichtfestival.stad.gent/nl/)

Fotoreeks

Drie avonden Lichtfestival lieten ons toe om (bijna) alle lichtinstallaties in beeld te brengen, in chronologische volgorde. Dat leverde een mooie fotoreeks op al vinden we deze editie minder spectaculair dan de vorige uitgaven.
Veel kijkplezier! (Klikken op het facebook logo om de reeks te openen).
 

 

Scroll naar boven