Pesticidengebruik op openbare plaatsen

Sedert 1 januari 2015 geldt een verbod op het gebruik van pesticiden voor het terreinonderhoud voor alle openbare besturen. Lochristi heeft alvast afwijkingen gevraagd en dat is jammer omdat dit er al jaren geleden zat aan te komen.

De gemeente promoot: ‘Zonder is gezonder’ –  www.zonderisgezonder.be – waarbij pesticiden zo veel mogelijk buitenspel worden gezet. Lochristi is echter zelf niet klaar om alle openbare pleintjes en terreinen zonder pesticiden te onderhouden. 93% is pesticidenvrij en dat is goed. Er kwam nog een sterke inhaalbeweging want op 1 april 2014 werd een oppervlakte van 218.630 m² pesticidenvrij beheerd en 77.780 m² niet. De Vlaamse Milieumaatschappij heeft het omvormingsprogramma goedgekeurd omdat de verdere aanpassingen in de periode 2015-2017 zullen worden uitgevoerd.

Het zijn vooral de verschillende begraafplaatsen (47.000 m²) in alle deelgemeenten die niet pesticidenvrij worden onderhouden. Ook de omgeving van de Kerk van Lochristi (3.900 m²) en het buurtpleintje in de Langenakkerlaan (4.150 m²) staan nog op het programma. De Vlaamse Milieumaatschappij legt wel de verplichting op om overal een pesticidenvrije zone van minimum 6 meter langs de waterlopen te respecteren.

In de afgelopen jaren investeerde men 624.750 euro in de heraanleg en de volgende jaren wordt nog eens 144.000 euro voorzien voor de verdere herinrichting en aanleg zodat de terreinen op een efficiënte manier pesticidenvrij kunnen beheerd worden. Er zijn ook enkele terreinen (sportvelden Bosdreef vb.) die niet omgevormd worden en waarop de gemeente af en toe pesticiden wenst te gebruiken.

Particulieren durven ook wel eens de spuit boven halen om de gelijkgrondse bermen onkruidvrij te houden wat in principe niet mag en kan. Hierbij wordt meestal Roundup gebruikt.

Misschien kan het nieuwe onkruidboek van Velt helpen om wat minder ciden de grond in te spuiten? – www.velt.be/onkruidboek – Bartel van Riet schreef alvast een mooi voorwoord.

De milieuadviesraad werd in deze materie niet geconsulteerd noch ingelicht.

Het Internationaal agentschap voor kankeronderzoek (IARC) heeft glyfosaat (Roundup) ondertussen gerangschikt als 'mogelijk kankerverwekkend'. Dit is het op één na hoogste risiconiveau. Bij dieren is het intussen onomstotelijk bewezen en gebruikers lopen meer risico op lymfeklierkanker. Nederland verbiedt het dit najaar voor particulieren, België wacht af.

Scroll naar boven