Primeurwijnen Bordeaux 2015 in De Lozen Boer

De gratis degustatie van primeurwijnen uit Bordeaux, georganiseerd door Klassewijnen (Colruyt), liet ons toe het oogstjaar 2015 beter in te schatten. Ver moesten we niet rijden om 24 klassewijnen te degusteren. Zaal Hélène (De Lozen Boer) was plaats van afspraak.

De jaren met een 0 of 5 zijn het laatste decennium van uitzonderlijke kwaliteit in de grootste wijnregio van Frankrijk. Bordeaux heeft zo’n 115.000 ha wijngaarden.

Jaargang 2015

Primeurwijnen Bordeaux Klassewijnen De Lozen Boer

2015 was weerkundig een mooi jaar met wel wat hydrostress op keibodems maar al bij bijna overal zeer goed tot uitstekend. De druiven bleven gezond en kwamen quasi overal tot volle rijpheid wat een mooie aromatische complexiteit met fijne aciditeit en edele tannine oplevert.

De nachten bleven ook vrij koel zodat er een duidelijk temperatuursverschil was tussen dag en nacht. De basis was zo al gelegd om er mooie wijnen van te maken. Op rechteroever (Saint-Emilion – Pomerol – ..) was het voor de merlot heel goed tot na de oogst. In de Haut Médoc hadden ze iets minder geluk met in de eerste helft van september regenbuien. Vooral Saint-Estèphe, Paullac en Saint-Julien kregen een goede slok te verwerken.

Merlot zorgde weeral voor rijpe fruitigheid, de cabernet franc voor frisheid, de cabernet sauvignon voor tannine en structuur. Ook petit verdot kwam tot volle fenolische rijpheid (nootachtige druivenpitten) en is de laatst rijpende.

Natuurlijk heeft dit ook gevolgen voor de prijzen van deze jaargang. Een dieptepunt werd in 2013 bereikt en dat was een ‘zwak’ jaar met scherpe prijsdalingen en een verminderde kwaliteit. Die worden met deze weer rechtgezet. Veel kastelen gaan tot 50% hoger.

Degustatie

Primeurwijnen Bordeaux Klassewijnen De Lozen Boer

Tijdens de degustatie in Lochristi schommelden de prijzen tussen 9.75 euro/fles en 123.25 euro voor Pichon Longeville Baron. Netjes verdeeld over 17 tafels met bij elke wijn iemand van het château om tekst en uitleg te verschaffen. Deze wijnen moeten bij reservatie onmiddellijk betaald worden en komen in 2017 of zelfs 2018 op de markt. Het waren dus stalen, vers van het vat. Een flesje Cheval Blanc wordt in primeur verkocht voor 715 euro. Er zitten dus ook ‘beleggingswijnen’ bij.

Master Class

In het Pannenkoekenhuisje was er een Master Class met uitleg over de verschillend tussen rechter- en linkeroever in 2015.

Primeurwijnen Bordeaux Klassewijnen De Lozen Boer

Wie op zoek is en prijzen wil vergelijken kan terecht op verschillende sites waar primeurwijnen worden aangeboden: www.klassewijnen.bewww.magnuswijnen.be/nlwww.thienpontwine.com/index.php?/searchwww.dercor.bewww.topwijnen.be/artikellijst.asp?groep=primeur

 

Scroll naar boven