Wat is er aan de hand op de begraafplaats in Lochristi?

Het lijkt wel alsof er een aardbeving heeft plaatsgevonden, wanneer je de begraafplaats in de Kerkwegelakker doorsteekt. In een aantal rijen zijn meerdere grafzerken compleet verzakt, sommigen zelfs gekapseisd.

En dat dit niets met de tand des tijds te maken heeft, bewijst een aantal overlijdensdatums op de zerken. Misschien zit de natte winter daar voor iets tussen, was de ondergrond op die strook altijd al gevoelig voor wateroverlast en zet zich dat nu plots door? Of zit de aan de gang zijnde bemaling daar wat verderop er voor iets tussen?

Verzakkende grafzerken zijn confronterend voor de nabestaanden. Niet alleen is er het gevoel het respect en eerbied te verliezen ten overstaan van een dierbare overledene, ook praktische problemen kunnen ertoe bijdragen dat het rouwproces weer wordt opengetrokken. 

Voor ons voldoende redenen om dit aan te kaarten bij het gemeentebestuur, de behoeder van de begraafplaats. Tenslotte zijn gemeenten verantwoordelijk voor het onderhoud en de aanleg van begraafplaatsen. Nabestaanden zijn dan weer verantwoordelijk voor het onderhoud van een specifiek graf, maar dit lijkt hier wel een heel moeilijke klus!

Update: We ontvingen volgende reactie van Schepen Tom De Grauwe

Begin van deze week hebben onze diensten ook gemerkt dat er verzakkingen waren op verschillende kerkhoven, dit door de aanhoudende regen waardoor de ondergrond ingezakt is. 
 
Aangezien het herstellen van graven normaal door de families dient te gebeuren mogen wij daar niet zomaar wat aan doen maar dienen wij daarvoor eerst contact te leggen met de nabestaanden. Deze inventaris is dan iets waar onze diensten direct aan begonnen zijn. 
 
Nu, het spreekt voor zich dat we hen ook niet aan hun lot gaan overlaten. Wij, onze grafwerkers en verantwoordelijken begraafplaatsen zullen hierin ook onze verantwoordelijkheid nemen.  Dit is een verschrikkelijk feit van overmacht wat natuurlijk in de eerste plaats de families treft. Daarvoor willen wij ons meervoudig excuseren. 
 
Ik beloof bij deze dat we dit niet zullen loslaten en dit zo rap als mogelijk allemaal zullen herstellen in samenspraak met de nabestaanden”.
Begraafplaats Lochristi  Feb 24 - © Evarist Ganzelever

Begraafplaats Lochristi  Feb 24 - © Evarist Ganzelever

Begraafplaats Lochristi  Feb 24 - © Evarist Ganzelever

 

 

 

Scroll naar boven