Yves Deswaene: 15 jaar burgemeester (1)

Lochristinaar ging al eens langs toen hij 10 jaar burgemeester was. Ondertussen is het al 15. Afspraak met een gedreven burgervader over verleden, heden, toekomst en ook even over minder vlot lopende zaken.

Na meer dan 50 jaar CVP-bestuur kwam de VLD in 2000 mee aan het roer en mocht meteen de burgemeester leveren. Ondertussen heeft Open VLD al 9 jaar het monopolie (nu met 17 zetels) en houdt CD&V er nog 5 over.

15 jaar burgemeester: hoe zijn de zaken volgens u geëvolueerd op gemeentelijk vlak (politiek, bestuurlijk) en hoe bent u zelf geëvolueerd in die 15 jaar?

“ Kan je vanuit verschillende perspectieven benaderen. Ik geef er enkele. Op ruimtelijk vlak is het APA (Algemeen Plan van Aanleg) – dat dateert van 1994 – tot volle ontplooiing gekomen. Via het APA werd 50 ha extra woonzone gecreëerd en werd ook het multifunctionele lint aan weerszijden van de N70 gerealiseerd. De gevolgen werden de voorbije 15 à 20 jaar merkbaar: veel nieuwe verkavelingen en veel nieuwe handelszaken.

Verkeersdrukte N70 Antwerpsesteenweg

Ik spreek steeds genuanceerd over het APA: het was vooruitziend, heeft voordelen (nieuwe inwoners, nieuwe zaken die zorgen voor een gevarieerd productaanbod + lokale werkgelegenheid) en enkele minpunten (mobiliteitsdruk). 

Wat het huidig bestuur betreft, merken we dat het verzadigingspunt inzake drukte stilaan bereikt is. Waar we kunnen, geven we de voorkeur aan minder verkeersgenererende zaken zoals de realisatie op hoek Begonialaan met onderaan winkel, bovenaan appartement. We hebben bv. een bekend Nederlands grootwarenhuis om o.a. mobiliteitsredenen geweigerd.

Daarnaast durf ik stellen dat het uitzicht van al onze dorpskommen ook serieus veranderd is. Ik herinner mij begin 2000 onze middenbermen. Vol met paletten, affiches, enkele tractorbanden met daarin wat begonia’s, … weinig fraai. Ik meen dat de huidige bestuursploeg Lochristi terug op de kaart heeft gezet als bloemengemeente, o.a. door een aangepaste bebloeming en beplanting van het openbaar domein. Dat oogt niet alleen fraai; het geeft ook onze sierteeltsector een duwtje in de rug. Ik merk dat sindsdien heel wat gemeenten ons voorbeeld gevolgd zijn en dat is de bedoeling.

voetweg 45 Lochristi

Wat de mobiliteit betreft, werd er de voorbije 15 jaar heel wat gerealiseerd: heropening station Beervelde, bus naar Zaffelare, veel nieuwe fietspaden (Smalle Heerweg, Hoekskensstraat, Ter Poelen, Beervelde-Dorp,…) en heropenen we – waar mogelijk – ook de trage wegen. Dat loopt niet altijd van een leien dakje. Denk aan voetweg 45 in de Bosstraat. Ook binnen de nieuwe verkavelingen leggen we verkavelaars op om aandacht te besteden aan de trage fiets- en wandelverbindingen.

Andere evoluties ook natuurlijk met iets meer dan 3.000 nieuwe inwoners op 15 jaar tijd; heel wat nieuwe personeelsleden (in 2001: 103; in 2014: 142). Desondanks slagen we erin om onze belastingstarieven laag te houden (ver beneden het Vlaams gemiddelde) en zijn we zo goed als schuldenvrij.

Van administratieve vereenvoudiging merken we niet zoveel en het takenpakket van de gemeenten is eerder toegenomen dan afgenomen. De gemeentelijke financiën staan onder zware druk en dat is een publiek geheim. De inkomsten nemen amper toe terwijl de uitgaven – vb. voor politie en brandweer – fors stijgen. In die 15 jaar noteren we de politiehervorming (in mijn ogen behoorlijk geslaagd) en recent de brandweerhervorming (resultaat valt nog af te wachten, maar in elk geval een pak duurder).

Persoonlijk? Een stuk grijzer en hopelijk wat wijzer. In elk geval blijf ik het burgemeesterschap als een bijzonder boeiende job beschouwen. Elke dag ziet er anders uit en de menselijke contacten zijn legio.”

Hoogtepunt en dieptepunt van de voorbije 15 jaar.

“Als hoogtepunt zou ik eigenlijk de financieel gezonde situatie van onze gemeente willen vermelden. Misschien oogt dit weinig spectaculair maar de toekomstkansen van de generaties na ons vrijwaren, lijkt mij een must te zijn voor elke politicus. Het vergt elk jaar opnieuw keuzes maken en soms ‘neen’ durven zeggen zoals vb. geen zwembad in Lochristi. Het vergt ook veel discipline van het ganse bestuursteam. Voor die volgehouden inspanning ben ik alle collega’s dankbaar. Ook de aanhoudend constructieve geest waarmee in Lochristi aan gemeentepolitiek wordt gedaan, ervaar ik als een hoogtepunt en daarvoor verdienen meerderheid én oppositie een pluim. Het is een traditie waar Lochristi fier op mag zijn.

station Beervelde

Gevraagd naar een concreet hoogtepunt, vermeld ik de heropening van het station van Beervelde. Ik zal zelden een pluim op eigen hoed steken maar in dit dossier heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en ben ik met een stevig onderbouwd dossier rechtstreeks naar toenmalig topman De Scheemaeker van NMBS getrokken. De rest is gekend. In minder dan 2 jaar lagen er nieuwe perrons en houdt de trein halt in Beervelde. De avond van de heropening in feestzaal Breughel was er één om niet gauw te vergeten. De drie toenmalige CEO’s van NMBS/Holding/Infrabel waren aanwezig, de laatste stationschef en zoveel anderen: schitterend moment!

Evi Van Acker

Evenzeer onvergetelijk: de blijde intrede van Evi Van Acker in 2012 in aanwezigheid van gouverneur André Denys, die zichtbaar genoot van dit sportief exploot ondanks feit dat hij al zwaar ziek was. Komende zomer hopen we op een bisnummer van Evi

Dieptepunt is het uitblijven van een nieuw multifunctioneel complex in Uyttenhove en de kafkaiaanse lijdensweg die dit dossier meemaakt. In zee gaan met de Vlaamse overheid – Vlaams Bouwmeester -) – tweemaal het principieel akkoord krijgen van ‘Stedenbouw/Ruimte Vlaanderen’ en finaal toch een weigeringsbeslissing aan ons broek. Daarna vier jaar wachten op een uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen met niet eens een inhoudelijk oordeel, enkel een njet om procedurele redenen. Thans terug alle hoop op plan B of zelfs plan C. Vlaanderen gaat kapot aan een teveel aan procedures, inspraakmogelijkheden, adviserende instanties, … het is een klacht die veel collega’s én burgers uiten.”

Mocht u in 1 zaak de tijd kunnen terugdraaien, welke zaak zou het zijn en wat zou u anders doen?

“ Achteraf is het steeds makkelijk praten en staan de ‘profeten van het verleden’ klaar om te zeggen hoe het anders had gemoeten. Anno 2016 kan je echter bij voorbaat zeer moeilijk inschatten, bv. bij een belangrijk bouwwerk of er bezwaren zullen komen van buren en zo ja, hoe ver, die het zullen drijven.

Wat Uyttenhove betreft, blijf ik achter de idee en de locatie staan, want geloof mij, ook op andere locaties zou er burenprotest komen. In elk geval – wat Uyttenhove betreft – indien we gewaar worden dat plan B (= versie A light) ook weerstanden teweeg brengt, gaan we snel over naar plan C, zijnde de totale renovatie van het huidige gebouw.”

Er werd heel wat gerealiseerd de voorbije 15 jaar. Welk zijn de belangrijkste verwezenlijkingen in die periode? Lochristi groeit en bloeit maar gaat het niet te snel als we vaststellen dat de gemeentelijke infrastructuur achterna hinkt?

“ Ik heb ze al deels opgesomd en val misschien in herhaling. Heropening station Beervelde, bus naar Zaffelare, veel nieuwe fietspaden; nieuwe kleuterschool in Lochristi Centrum met nieuwe speelplaatsen in Lo én Beervelde; een gloednieuw en hypermodern recyclagepark, serviceflats ‘Hof ter Lo’ en weldra starten we met de bouw van het dienstencentrum. Er kwam een kringloopwinkel en binnenkort een nieuw politiekantoor, een uitgebreide sporthal in Zaffelare en hopelijk een vernieuwde Lodejo. Ook een twintigtal nieuwe buurtspeelpleintjes.

Yves Deswaene 15 Jaar burgemeester Lochristi

Lochristi staat terug op de kaart als bloeiende gemeente. Verdere ontplooiing van onze vrijetijdsdiensten (jeugd, sport, cultuur, bib, toerisme). Onze jeugdwerking in de zomer geldt als schoolvoorbeeld in Vlaanderen (combinatie van BKO + Joepla + busvervoer).

Er kwam een nieuwe vleugel aan de bib in Lochristi. De oude vervallen pastorij te Zaffelare werd een prachtige realisatie toegankelijk voor iedereen (LoS + park) en weldra stellen we ook de site van de voormalige pastorij in Beervelde open voor het grote publiek.

We durven echter ook patrimonium van de hand doen waar opportuun (oude pastorij in Hyfte werd restaurant).

Het gemeentelijk infoblad werd ‘heruitgevonden’ en kreeg een moderne snit. Velen herinneren zich de periode voor 2001. De gemeente kocht enkele badzijden in LoMagezien en dat was het.

De gemeentelijke administratie werd uitgebreid (doch niet meer dan nodig want we waken over de kas) met vnl. gespecialiseerde functies De dienst milieu werd uitgebreid en het onderwerp ‘duurzaamheid’ deed zijn intrede in het gemeentelijk beleid. 15 jaar geleden was daar amper sprake van en nu moet zowat elke aankoop, investering of overheidsopdracht de toets van de duurzaamheid doorstaan.

Yves Deswaene 15 Jaar burgemeester Lochristi

Via de ondertekening van het Burgemeestersconvenant is die toetssteen gelukkig onomkeerbaar. We moeten – met verstand en weldoordacht – de juiste maatregelen nemen om de generaties na ons ook een gezonde leefwereld na te laten. Ook de adviesraden spelen meer dan ooit hun rol in het gemeentelijk beleid. Ze krijgen minstens daartoe de kans en wat ze er van bakken hangt ook van henzelf af. De seniorenraad, gros, gaph, land- en tuinbouwraad, … het bestond allemaal niet 15 jaar geleden.

Er is ook een goede verstandhouding – vind ik-  met verenigingsleven en middenstandsverenigingen, wat vaak leidt tot leuke coproducties zoals de Ronde van België: ontbijt ism middenstand ten voordele van goed doel wat win-win is. De digitale dienstverlening kwam van de grond.

Nog betreffende verkeersveiligheid: er kwam een uniek snelheidszoneringsplan waarbij het ganse grondgebied ingedeeld werd in zones 30/50/70 (inclusief gewestwegen)

Ik weet niet of er in het land nog een gemeente is die zo grondig werd aangepakt; in aansluiting bij vorige punt kwamen en komen er heel wat verkeersremmende elementen (plateaus, extra signalisatie, haagjes, …). Realisaties hoeven niet steeds duur te zijn. Ik denk aan introductie van initiatie Frans op gemeentescholen vanaf derde kleuterklasje, de sterk gewaardeerde onthaalvoormiddagen voor nieuwe inwoners, de poëziebundel van Lootse kunstenaars voor trouwers, alle culturele evenementen, Kunst aan de Gang, het tweejaarlijkse Kunst omdat het Moet. Verder denk ik ook aan de prima samenwerking sinds 2000 inzake de BIN’s en ik mag zeker niet de al uitgevoerde wegenis- en rioleringswerken vergeten (Beervelde-Dorp, Molenstraat, Persijzer volgt …) met daarbij onze beslissing om de afkoppelingskosten ten laste te nemen van de gemeente wat het voordeel geeft dat er geen kosten voor de burgers zijn. De gemeente is zeker dat het werk goed wordt uitgevoerd, zodat wij onze subsidies niet mislopen. Ik vermeld ook nog de forse uitbouw de voorbije 15 jaar van ons BKO-netwerk met opvangpunten in elke deelgemeente!”

Morgen deel 2 met het APA of Algemeen Plan van Aanleg, ook wel eens de stedenbouwkundige wanorde genoemd, juridisch getouwtrek, ambities, uitdagingen. En ook wensen.

 

Scroll naar boven