Yves Deswaene: 15 jaar burgemeester (2)

Lochristinaar ging al eens langs toen hij 10 jaar burgemeester was. Ondertussen is het 15. Afspraak met een gedreven burgervader over verleden, heden, toekomst en ook even over minder vlot lopende zaken. Vandaag deel 2.

Het APA dateert van + 20 jaar geleden en is al veel vroeger opgestart. Vloek voor sommigen (lasten) en zegen voor enkelen (lusten) – Is het al niet te laat voor bijsturingen? Bijvoorbeeld de ontwikkelingen langs de N70 blijken nefast voor het verkeer. Dienen er geen bijsturingen te gebeuren en welke mogelijkheden ziet u?

“ Het APA is genuanceerd te evalueren. Ja, er kwamen verkavelingen en een multifunctioneel lint langs N70 met handelszaken en dat heeft zijn voordelen. Verkavelingen bieden een thuis voor nieuwe inwoners. Mensen die droomden van een eigen stekje en in Lochristi terecht kwamen: welkom aan hen!

N70 evolutie is werkgelegenheid (vaak voor vrouwen, veel deeltijdse jobs) en shoppen in eigen gemeente met minder trafiek naar Gent en andere steden. Schaduwzijde is de verkeersdrukte waarbij wonen en werken niet steeds te verzoenen zijn. De huidige bestuursploeg streeft ernaar minder nieuwe grootschalige handelszaken te zien oprijzen. “

N70 Lochristi Antwerpsesteenweg

Is de gemeente niet verzand de afgelopen jaren in juridische procedures die uiteindelijk heel nefast waren voor de inwoners en de infra?

“ Zijn helaas realiteit geworden in heel Vlaanderen anno 2016 (denk in Gent met de bouw van de bib De Krook, in Antwerpen met de Lange Wapper, …). Leveren zelden winnaars op maar je mag niet verwachten dat het gemeentebestuur zomaar haar plannen laat varen omdat enkelingen bezwaar hebben. Betreffende de aanleg van voetweg 45 die Bosstraat verbindt met Slagmansstraat had welgeteld 1 aangelande bezwaar. Idem voor de Weg-Wijzer in Zaffelare waar enkele buren beroep aantekenden.

Sorry, maar soms moet stad of gemeente het algemeen belang verdedigen door desgevallend een juridische strijd aan te gaan. Meestal proberen wij dit te vermijden door een minnelijke oplossing te zoeken, maar dat baat niet steeds.”

skatepark Lochristi

Lochristi engageert zich op heel wat vlakken. Maar is onze gemeente voldoende ambitieus? Dienen we niet meer een voortrekkersrol op te nemen?

“ Ik dacht het wel en onze grootste ambitie is Lochristi financieel gezond houden voor de generaties na ons. Klinkt weinig spectaculair, maar geloof mij: zowat alle andere steden en gemeenten benijden onze financieel gezonde situatie en moeten zelf vaak overgaan tot drastische (personeel)besparingen of moeten hun investeringen zwaar terugschroeven. Dit beleid vergt wel het maken van keuzes en soms ‘neen’ durven zeggen. Daarnaast proberen we in elk beleidsdomein een stap vooruit te zetten zoals uit de eerdere opsomming mag blijken.”

Welke zijn volgens u de grootste uitdagingen voor onze gemeente voor de komende 10 jaar?

“ Onze financieel gezonde situatie zo houden is een permanent aandachtspunt, waarbij de bedenking past dat we zelf invloed hebben op heel wat gemeentelijke dossiers maar geen invloed op wat boven ons hoofd wordt beslist (vb. politie- en brandweerhervorming – hervorming intercommunales – quid met toekomstige rol van provincies? – Denk ook aan vluchtelingenproblematiek,…)

Met andere woorden: Lochristi is geen eiland en ons lot wordt mede bepaald door wat rondom ons beslist wordt. Daarnaast moet het onze ambitie blijven om een goed evenwicht te blijven zoeken tussen wonen/werken/ontspannen. Ook de uitdagingen in het kader van het burgemeestersconvenant (CO2 –reductie) zullen veel inspanningen vergen.

Evident is verkeersveiligheid een permanent aandachtspunt waar we de aandacht en de investeringen niet mogen laten verslappen. Verder staan op het programma in nabije toekomst: integratie OCMW en gemeente. Hier is het nog even wachten op definitieve beslissingen vanuit Brussel.”

De volgende gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats in 2018. Wat wil dit gemeentebestuur nog realiseren of op de rails zitten in de komende 2,5 jaar?

Uyttenhove Zeveneken Lochristi

“ Politiekantoor realiseren, uitbreiding sporthal Zaffelare tot goed einde brengen, verbouwing Lodejo, verbouwing BKO-gebouw in Lobos, fietspad in Pauwstraat. Hopelijk begin van oplossing voor dossier Uyttenhove en hopelijk ook schot in herinrichting Zeveneken-dorp (riolering + nieuwe herinrichting) en verder rioleringswerken in Persijzer-Leemstraat en Kapelleken, …”

yves deswaene

Uw naam werd ooit genoemd als mogelijke kandidaat op een lijst voor de Federale of Vlaamse verkiezingen. Behoort dit nog steeds tot de mogelijkheden?

“ Geen must, voel me goed in Lo en sowieso stel ik vast dat collega’s die twee zware mandaten cumuleren nauwelijks nog te velde aanwezig zijn, wat ik absoluut wil vermijden. Niets leuker dan een BBQ tijdens een wijkfeest!”

Wat mogen de inwoners van Lochristi in/van 2016 verwachten? (belangrijkste activiteiten/evenementen ..)

“ Veel is al gezegd en we zullen met z’n allen moeten zien te leven in een snel veranderende wereld op allerlei vlak (veiligheid, milieuproblematiek, wat met de economie? …).

Lokaal mag de Lochristinaar zich eind augustus verwachten aan een mooi bloemenspektakel in het jaar van de Gentse Floraliën.”

Welke wens ziet u graag uitkomen in 2016?

“ Een gezond en harmonieus 2016 voor alle inwoners maar dit vergt een inspanning van elkeen. Bewegen, praten, discussiëren, overeen komen, … ja je moet iets over hebben voor jezelf en je buurt!”

Bedankt! De pijplijn en licht aan het einde van deze tunnel?

Uyttenhove Zeveneken Lochristi

 

Scroll naar boven