50 jaar “Waterloo” met ABBA

Op 6 april was het net 50 jaar geleden dat ABBA het Eurovisie Songfestival won met “Waterloo”. De Zweedse band drukte een onuitwisbare stempel op de popmuziek en 50 jaar later hoor je hun hits nog dagelijks op de radio.

Het grote succes van ABBA begint in 1974 als ze het Eurovisie Songfestival winnen. Ze namen 12 maanden eerder al deel aan de Zweedse preselecties, maar strandden toen op een derde plaats met “Ring Ring”. Het jaar nadien nemen ze terug deel, deze keer met een echt uptempo-nummer en breken zo met de oubollige “balladetraditie”. Het levert hun een ticket op voor het Eurovisie Songfestival op. De naam ABBA is een acroniem van de voornamen van de leden: de echtparen Anni-Frid (Frida) en Benny, en Björn en Agnetha.

Op 6 april 1974 geeft ABBA in Brighton 16 andere landen het nakijken. Met “Waterloo” behalen ze niet alleen de overwinning, maar scoren een hit in vrijwel heel Europa en Zuid-Afrika. Het betekent ook de doorbraak in de VS. ABBA groeit uit tot een mega-groep. In 1977 volgt zelfs “ABBA-The Movie”, een film waarin de 4 bandleden de hoofdrol speelden.

Maar het jaar 1979 begint met slecht nieuws. Samen met het verschijnen van de erg dansbare plaat “Voulez-Vous” kondigt ABBA de echtscheiding van Bjorn en Agnetha aan. Twee jaar later – in februari 1981- zetten ook Benny en Anna-Frid een punt achter hun huwelijk. Het einde van de twee huwelijken luidde ook het einde van de groep in. Naast de echtelijke problemen, is er ook het begin van een creatieve crisis. In 1983 besluit de groep een rustperiode in te lassen. Die blijkt echter definitief.

De invloed van ABBA op de popmuziek is groot geweest, hun muziekstijl werd door velen gekopieerd. Al in de jaren ‘70 namen veel groepen de succesformule over, heel wat groepen en zangduo’s met een donkerharige en blonde werden gevormd. De podiumkledij van de Agnetha en Anna-Frid werd gekopieerd en toen ABBA in 1979 een kinderkoor liet optreden in “I Have a Dream”, werd de hitparade daarna overspoeld met nummers met kinderkoortjes.

Titelfoto © Andrew Ebrahim (Unsplash)

Scroll naar boven