8 mei: V-Day – Samen Anders legt bloemen neer bij monumenten

Het is vandaag V-dag. Meer dan 20 jaar lang werd met een officiële feestdag de capitulatie van Nazi-Duitsland herdacht. Samen Anders wil meer aandacht voor deze dag en legt aan de monumenten in de deelgemeenten bloemen neer.

Op 8 mei 1945 werd bekend dat Nazi-Duitsland zich onvoorwaardelijk had overgegeven. Deze dag werd uitgeroepen als Victory in Europe Day of V-dag. Ook in België werd 8 mei een officiële feestdag. Overheidsdiensten en scholen sloten die dag hun deuren. Maar V-Day leidde in ons  land niet tot grote vieringen. Hier werd eerder de bevrijding gevierd dan de overgave. In 1974 beperkte de regering-Tindemans het aantal feestdagen tot tien, en in 1983 werd 8 mei officieel geschrapt als feestdag.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt het Irisfeest, het feest van de gemeenschap, sinds 2003 telkens gevierd op of rond 8 mei. Dit is deels als teken dat Brussel “zich verzet tegen alle vormen van extremisme”.

In een paar Europese landen – denk maar aan Frankrijk en Tsjechië – is 8 mei nog steeds een feestdag. Bij ons is de herinnering aan 8 mei vervaagd. En dat is onterecht vindt “Samen Anders”.
“We zien in de wereld opnieuw, zoals toen, steeds meer populistische, extremistische “leiders”  aan de macht komen.  Racisme, discriminatie, negationisme, seksisme en homofobie nemen toe. Ook bij ons. Dat geeft ons iedere dag meer reden om de herdenking van 8 mei kracht bij te zetten, te pleiten voor verdraagzaamheid en vredevol samenleven. 8 mei, de dag van de bevrijding, hoort opnieuw een feestdag te zijn”.

Daarom legt Samen Anders Lochristi/Wachtebeke vandaag bloemen neer aan de monumenten in de verschillende deelgemeenten. Daar hoort ook en passend gedicht van Remco Campert bij.
09.30 uur  Monument Wachtebeke, Dorp
10.00 uur  Monument kerk Zaffelare
10.30 uur  Monument kerk Zevenenken
11.00 uur  Monument kerk Beervelde
11.30 uur  Monument kerk Lochristi

Scroll naar boven