Stemmen voor de cultuurlaureaat? Timon Verbeeck voorgesteld

Vanaf 2020 zullen er in onze gemeente jaarlijks 3 cultuurprijzen uitgereikt worden. De “echte” cultuurlaureaat, een carrièreprijs en de publieksprijs. En voor die prijs kan iedere inwoner van Lochristi stemmen op één van de genomineerden. Lochristinaar stelt ze u allemaal voor, vandaag Timon Verbeeck.
 

De 7de kandidaat die we u vandaag voorstellen, is ook de youngster op het lijstje met de genomineerden.
Timon is als 18-jarige de jongste telg van het gezin Verbeeck uit Goed Ten Pauw. Hij liep school op GBS Lochristi en studeerde net af aan het Sint-Pietersinstituut waar hij de richting Grieks-Latijn volgde. Klarinet en piano leerde hij dan weer aan de muziekschool Lochristi. Volgend jaar start hij normaal gezien een filmrichting, want bewegende beelden, dat is Timon’s grote passie.

“Creatieve bezige bij”

Ondanks zijn jonge leeftijd produceerde Timon al zo’n honderdvijftig YouTube video’s, en heel wat kortfilms. De populairste van zijn ca. 90 TikTok video’s werd maar liefst 1,4 miljoen keer bekeken.
In 2017 – onze youngster was toen net 14 jaar oud – won hij de jaarlijkse ”Weetewa-vlogwedstrijd” van MNM en Google. Dat jaar was “online haat” het centrale thema. Timon overtuigde de jury met zijn kortfilm “Dislike”, waarin het hoofdpersonage Tybault te maken krijgt met haatcommentaren. Hij was meteen de jongste winnaar. En dan is er nog “De vork in de steel”, het absurde verhaal van Bert, een poetsman met een verborgen kantje. Die kortfilm die Timon produceerde n.a.v. het 1ste Kortfilmfestival van Lochristi op 1 september 2019, werd ondertussen al op verschillende festivals vertoond. Het filmen van zijn kortfilms laat Timon meestal over aan iemand anders, maar hij staat wel in voor het scenario, de regie en de montage. Als jonge autodidact is hij niet verbonden aan een gezelschap, vereniging of agentschap. Al zijn creaties bedenkt en produceert hij zelf.

Verhaaltjes vertellen

Ik vertel mijn hele leven al verhaaltjes” aldus Timon. “Als kleuter verloor ik mezelf in mijn fantasie en beleefde talloze avonturen met mijn speelgoed. Later tekende ik mijn verhaaltjes. Toen ik dan leerde schrijven maakte ik het grootste deel van mijn lagereschooltijd boekjes die ik – bij gebrek aan marktinzicht – veel te duur verkocht aan mijn onwetende klasgenootjes. Waarvoor sorry.
In het middelbaar ontdekte ik de camera en de pracht van cinematografie. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik begon met het maken van kortfilms, reisreportages en stop-motionvideo’s. Tot ik het internet ontdekte en besloot om mijn creaties op YouTube te plaatsen.
Ik kreeg een vast publiek dat steeds maar groeide en vertelde hun over mijn eigen leven en mijn avonturen. Maar ik bedacht ook kortfilms, waarmee ik met zoveel mogelijk gevoel een positieve boodschap wou brengen. En ik maakte series, waarbij ik liftte door België of al mijn angsten onder ogen kwam.”  

Voor die reeks “De confrontatie” beklom Timon, die hoogtevrees heeft, destijds de 24m hoge Makro-toren in Eke-Nazareth. Een actie waarmee hij de nationale pers haalde en waarvoor hij zich nadien verontschuldigde. Een erg controversieel filmpje dus.

Opdrachten en filmpjes op TikTok

“Maar daarnaast deed ik ook heel wat andere projecten” vervolgt Timon. “Mensen deden beroep op mij voor het maken van filmpjes voor hun organisatie, hun koor of hun school. Ik maakte ooit een filmpje voor een rusthuis. Een Erasmusproject liet me toe om me – in Gent en Helsinki – gedurende enkele weken te verdiepen in verschillende aspecten van het maken van films. Begin dit jaar ontdekte ik TikTok, een app die bijzonder populair is bij jongeren. Daar plaats ik nu filmpjes van ongeveer 15 seconden met woordgrapjes. Sindsdien is dat mijn grootste bezigheid, want daarmee bereik ik dagelijks tienduizenden tot honderdduizenden Vlaamse jongeren. Die probeer ik te entertainen met korte, komische video’s over herkenbare situaties.

De wens

En ook Timon heeft een wens als hij cultuurlaureaat zou worden.

“Als cultuurlaureaat zou ik ervoor willen zorgen dat jongeren maximaal bij alle culturele evenementen betrokken worden. Kunst is iets heel belangrijk, het geeft waarde aan het leven en is naar mijn mening de mooiste vorm van expressie. En het is ook heel sterk aanwezig bij de jeugd. Er is heel wat jong talent in Lochristi. Talent dat een kans verdient om zich te ontplooien. En ik ben er erg van overtuigd dat een levendige gemeente als Lochristi hen die kans kan geven.”

Stemmen voor Timon Verbeeck, of voor een andere kandidaat kan u via deze link (https://www.lochristi.be/eloketdetail/112/kies-hier-wie-publiekslaureaat-2020-wordt). De cultuurlaureaten zullen bekendgemaakt worden bij de opening van het nieuwe complex Uyttenhove.

Hier nog eens de kortfilm “Vork in de steel” van Timon die vertoond werd op het Kortfilmfestival in Lochristi. 

 

Scroll naar boven