Jonas Van de Steene – de race naar de Belgische driekleur

Jonas Van de Steene is in de winning mood. Hij besloot dit jaar minder wedstrijden te rijden om altijd fris te kunnen starten. En die aanpak loont blijkbaar. Na zeges in de WB van Oostende en de marathon van Duisburg (Duitsland), won hij zaterdag op overtuigende wijze het Belgisch kampioenschap.

Het BK in Mol

Ook in Mol-Millegem was het tropisch warm toen daar zaterdagnamiddag het Belgisch kampioenschap G-wielrennen werd gereden. De thermometer wees bijna 32°C aan toen de handbikers en tweewielers zich klaarmaakten om van start te gaan. In de startzone werden de armen nog wat gekoeld met water en een aantal begeleiders zorgden met parasols voor schaduw. 20 atleten, verdeeld over 3 categorieën, gingen uitmaken wie de komende 12 maanden in een shirt van Belgisch kampioen mag rondrijden.

BK Handbiken 2022 - © Annick Gentier

Jonas Belgisch kampioen handbiken MH 4

Voor Jonas was het een gelegenheid om nog eens de trui van het Feniks team te rijden. Hij is sinds 2014 onafgebroken de nationale kampioen in de klasse MH4 en rijdt dus al 8 jaar rond in de Belgische tricolore. De Zaffelaarse handbiker vertrok zaterdag vanop de eerste startrij en ging er, onmiddellijk na het startschot, als een pijl uit een boog vandoor. Op een goed lopend parcours, eigenlijk een rechthoek van 2,87 km, lag zijn gemiddelde snelheid in het begin boven de 40 km/u. Het duurde dan ook niet lang voor hij de eerste deelnemers dubbelde.

BK Handbiken 2022 - © Bennie Vanderpiete

Stefaan Vanhaverbeke (MH4) en Marvin Odent (MH3) bleven de hele wedstrijd samen en boden het langst weerwerk. Kort voor het einde werden ook zij gedubbeld door de Beer van Zaffelare. Uiteindelijk legde Jonas 14 rondjes af in een tijd van 1u02’18”. Naar het einde toe lag zijn snelheid iets lager, maar over de hele wedstrijd reed hij gemiddeld 38,69 km/u. Zo veroverde Jonas zijn 7de tricolore trui op rij (in ’20 en ’21 was er geen BK t.g.v. corona), het shirt in de clubkleuren van Feniks mag voor een jaartje terug in de kleerkast.

MH2 en MH 3

Stefaan Vanhaverbeke en Tawfiq Arifi behaalden zilver en brons inde categorie MH4. Marvin Odent werd verdiend kampioen in de klasse MH3 en daar mochten Kenny Vangampelaere en Christophe Van Looy mee op het podium. De 56-jarige Christophe Hindricq (hij behaalde in 2016 brons op de ploegaflossing samen met Jonas en Jean-François Deberg) was de sterkste in de categorie MH2, voor Bart Paulissen en Roy Op de Beeck.  Aan de aankomst allemaal verhitte lijven en rode gezichten. Iedereen snakte naar water. Jammer dat er geen wasgelegenheid voorzien was. Hier is ruimte voor verbetering, net als bij de parkings en de locatie voor de inschrijvingen (beiden op grasvlakten, niet ideaal voor rolstoelgebruikers).

Het zomerprogramma van Jonas

Jonas toonde zich erg tevreden over zijn wedstrijd. Hij had qua vermogen beter gepresteerd dan in de WB van Oostende. Of dit de warmste wedstrijd as die hij al gereden had? “Neen. Ik reed ooit, samen met o.m. Mark Van Extergem, een wedstrijd in Abu Dhabi. Daar steeg het kwik tot 48°C. We hadden de banden van onze handbikes opgepompt in een (gekoelde) garage. Toen we onze racetuigen dan buiten stelden, ontploften de banden.” aldus Jonas.
Dit jaar rijdt hij trouwens op een gloednieuwe handbike waarbij de onderdelen in overleg met de fabrikanten uitgekozen werden en hij voor het eerst ook over schijfremmen beschikt.

Morgen vertrekt onze paralympiër terug naar Lanzarote om opnieuw een trainingsblok in te lassen en zich zo voor te bereiden op zijn trip naar Canada. Daar vindt van 4 t/m 7 augustus de volgende WB-wedstrijd plaats in Quebec-city (Canada). Een week later, van 11 t/m 14 augustus, wordt er in Baie-Comeau gestreden voor de wereldtitels.

Fotoreeks en filmpje

Na de handbikers en de driewielers, reden ook de tweewielers en de tandems hun BK. Lochristinaar was met 2 fotografen ter plaatse en  schuwde geen moeite om de handbikers in beeld te brengen. In onderstaande fotoreeksen  vindt u sfeerbeelden van de wedstrijd van de handbikers en de podiumfoto’s van de beide wedstrijden.
Als toemaatje vindt u onderaan nog een gefilmde reportage van Leon Verswyfelt; Veel kijkplezier. (Klikken op onderstaande foto’s om de reeks te openen).