Erfgoed ruimt plaats voor parking

Het was lang geleden maar vorige week woonde ik de gemeenteraad bij. Weinig publieke belangstelling, enkele nieuwkomers wel, die de sfeer kwamen snuiven in afwachting van 2013. Een vrij korte rimpelloze zitting, Zaffelare-Dorp 52 inclusief.

De afbraak van de achterbouw van de vroegere gemeenteschool (perceel 1493 m²) in Zaffelare-Dorp 52 werd, op voorstel van Open VLD, unaniem goedgekeurd door de aanwezige fracties. Marleen Rogiers was afwezig.

Bert Vervaet, voorzitter van de cultuurraad en geschiedkundige had in een brief aan de raadsleden gepleit voor het behoud van dit uniek stuk erfgoed uit 1867.

Tevergeefs. De argumenten en de geschiedkundige waarde werden van tafel geveegd. Zo amputeert men na 145 jaar de achterbouw van deze gemeenteschool.

Enkele uittreksels uit de brief:

“ De twee klaslokalen van 1867, die het dichtst staan bij de onderwijzerswoning Zaffelare-Dorp 52 vormen architectonisch één geheel met de woning. Als men de twee oudste klaslokalen zou afbreken dan verliest ook de onderwijzerswoning een groot deel van zijn typische waarde.

Dankzij de liberale burgemeester Eugène Lippens kon in Zaffelare eindelijk een degelijke gemeenteschool worden gebouwd. De burgemeester verkocht aan de gemeente een stuk grond op de hoek van de Dorpsstraat en het Pachtgoed. De plannen omvatten een statige onderwijzerswoning en twee degelijke klaslokalen (toen voor de jongensschool).

De aanbesteding had plaats op 5 mei 1866. Aannemer werd Pieter Cnudde van Zaffelare, die het werk wilde doen voor de prijs van 11.600 Fr. …

De plannen werden getekend door de toen nog jonge architect Emile Van Hoecke-Peeters (1837-1919). Deze maakte verder carrière als belangrijk architect van kerken, gemeentehuizen, grote herenhuizen en industriële gebouwen.

Zaffelare bezit meerdere waardevolle gebouwen die samen een beeld oproepen van het verleden: herenhuizen, de geklasseerde kerk, geklasseerd kerkhof, geklasseerde pastorie.

De school en het schoolhuis vormen daarin een wezenlijk bestanddeel. De gemeente mag zich niet permitteren om zelf dit waardevol erfgoed te slopen.”

 

Er werd alleen wat in de marge gemorreld over asbest, veiligheid en kostprijs. De sloop werd, zonder meer, aanvaard. Zo kan Koning Auto binnenkort ook daar zijn slakkengangetje gaan.

Over fauna en flora die zich in de loop der bijna eeuwige verwaarlozing heeft opgebouwd en ontwikkeld, werd evenmin een groene vinger opgestoken.

Jammer, dat weggommen van een uniek stuk patrimonium na tientallen jaren zonder enig onderhoud noch investering over de beleidspartijen heen.

 

Binnen afzienbare tijd valt ook de beslissing over de eventuele afbraak van de pastorie van Zeveneken en de verkoop van eigendommen van de gemeente in de onmiddellijke buurt van de kerk van Lochristi, unieke flora en fauna gratis inbegrepen.

Lochristinaar volgt het op.

Scroll naar boven