Alicia Franck en Florian Vermeersch, onze toppers in het veldrijden!

Dit weekend eindigt de Vuelta, de laatste grote ronde van het wielerseizoen op de weg. Dan trekt het veldritcircuit zich traditiegetrouw terug op gang. Morgen de eerste echte veldrit, in Eeklo. En vanaf dit seizoen, ziet u op TV twee Lootse veldritkleppers aan het werk: Alicia Franck bij de elite dames en Florian Vermeersch bij de beloften heren.

Ondanks hun drukke agenda kon Lochristinaar de twee sympathieke cyclocrossers strikken voor een dubbelinterview.

Even voorstellen?

Alicia Franck (22) was de afgelopen jaren erg succesvol in het mountainbikecircuit. Begin 2016 besliste ze om zich volledig toe te leggen op het veldrijden. Ze behaalde onmiddellijk erg puike uitslagen bij de dames elite: twintigste in de WB-wedstrijd van Valkenburg en zesde in de Koppenbergcross. Sinds november 2016 maakt ze deel uit van het Marlux Napoleon Games Cycling Team. Daar ligt ze nog onder contract tot eind 2018. Ze werd al enkele keren geselecteerd voor het nationale WB-team.

Florian Vermeersch reed als negenjarige zijn eerste wielerwedstrijd in Eke-Nazareth. Hij werd onmiddellijk tweede. Het veld ontdekte hij toen hij bij de aspiranten reed. Als 12-jarige behaalde hij zijn eerste Belgische titel. Een kunststukje dat hij nog eens overdeed als tweedejaars nieuweling. Het voorbije jaar reed hij als junior bij de opleidingsploeg ACROG-Balen BC. Nu maakt hij de overstap naar de beloften. In zijn nieuwe trui van “Vastgoedservice – Pauwels sauzen” zal hij geregeld aan de start verschijnen met “de grote jongens”.

Kenden jullie elkaar?

“Echt goed kennen niet” antwoordt Alicia als eerste. “Ik volgde Florian al een tijdje, maar we hadden elkaar nog niet ontmoet”.

“Op de bus naar het WK in Luxemburg, eerder dit jaar, hebben we voor het eerst met elkaar gesproken. We zijn daar dan ook eens samen gaan trainen” vult Florian aan.

“Ja, en verloren gereden” merkt Alicia lachend op. “Hier zijn we ook al samen gaan losrijden. Maar gelukkig kent hij in deze streek beter zijn weg”.

Hoe was jullie tussenseizoen?

Florian: “Ik kende het voorbije veldritseizoen heel wat pech” opent Florian. ”En in april heb ik dan een tijdje gesukkeld met een longontsteking. Verder verliep het tussenseizoen – zoals verhoopt – erg goed. Ik behaalde zelfs enkele mooie resultaten. In juni won ik in Roosdaal mijn eerste wegkoers van het seizoen en de week nadien mocht ik in Belsele ook met de bloemen zwaaien. Eind juli behaalde ik nog eens een tweede plaats in Voortkapel/Westerlo. Maar toen ik twee weken later ziek werd in de driedaagse Aubel-Thimister-Stavelot, besloot ik te starten met mijn voorbereiding op het veldritseizoen.”

“Mijn tussenseizoen begon aanvankelijk ook erg goed” aldus Alicia. “Vooral mijn twaalfde plaats op het BK in Antwerpen stemde me gelukkig. Ik ben ten slotte veldrijdster en het parcours lag me eigenlijk niet. De week nadien finishte ik erg mooi achtste in Beveren. Er waren zeven rensters die voorop reden en streden om de overwinning. Maar in de laatste ronde kon ik als enige ontsnappen uit het achtervolgende peloton. En toen kwam die ongelukkige val op 7 juli in de tweede etappe van de “Tour de Féminin” in Tsjechië. Ik brak er mijn sleutelbeen en liep een verrekking van de ligamenten van de schouder op. De breuk is goed hersteld, maar die ligamenten spelen me nog steeds parten. Na drie kwartier op de fiets komt de pijn opzetten. En dan is er maar één oplossing: doorbijten!”

Maakten jullie veel progressie?

Alicia: “We trokken met het Marlux-Napoleon Games team naar het Bakkala-instituut om ons te laten testen. En de resultaten waren zeer hoopgevend, ondanks de verstoorde voorbereiding” antwoordt Alicia. “Maar dat is, en blijft, een vrij theoretische benadering. Zaterdag reed ik mijn laatste wegkoers. En ik voelde daar ook dat ik in orde ben. Ik heb duidelijk progressie gemaakt en won ook aan spiermassa. Dat merk je doordat je bijvoorbeeld minder afziet tijdens een wedstrijd of langer op de trappers kan blijven lopen in een klim. Dit is het eerste jaar dat ik getraind wordt door ex-veldritkampioen Mario De Clercq. Een andere aanpak, dus het is moeilijk vergelijkbaar. Maar ik ben wel hoopvol.”

Florian: “Alicia heeft gelijk als ze stelt dat die inspanningstesten maar een indicatie zijn. Uit de resultaten bleek dat ook ik een ferme stap vooruit gezet heb. Maar het gaat om het gevoel in de wedstrijd. En daar heb ik gemerkt dat ik in de wegwedstrijden zelfs bergop meekon met de besten, wat niet evident is gezien mijn lengte en mijn gewicht. Ik moet ook niet in topconditie starten. Het seizoen is lang en er is tijd voor progressie.”

Florian, wat mogen we dit seizoen van jou verwachten?

“Ik moet dit jaar niet noodzakelijk veel opvallende resultaten behalen. Mijn eerste seizoen bij de beloften wordt het vooral aanpassen en me eens laten zien in de crossen die me goed liggen. Dan denk ik vooral aan de SP-cross in Gavere en aan de zandcrossen. Het toeval wil dat Koksijde mijn lievelingsomloop is en het BK daar op 14 januari 2018 gereden wordt. Dat staat dus met stip aangeduid en daar zou ik me graag eens tonen.
Ik zal dit jaar alle Superprestige-wedstrijden rijden en hoop ook op een paar Wereldbekerselecties. Ik vind het WB-klassement trouwens het mooiste van de drie competities.

Alicia, welke doelen heb jij dit seizoen?

“Ik studeerde de voorbije zomer af en kan me deze winter volledig toeleggen op de cross. Ik wil dit seizoen niet gestresseerd aan de start verschijnen, tonen dat ik vooruitgang gemaakt heb en vooral constant presteren!
De zandcrossen zullen bij mij wat minder zijn, die liggen me niet zo. Maar dit seizoen kijk ik vooral uit naar het WK in Valkenburg op 4 februari 2018. Op die omloop behaalde ik verleden jaar mijn eerste mooi resultaat. Uiteraard ook de Koppenbergcross, die traditioneel op 1 november gereden wordt. Die wedstrijd betekende een beetje mijn doorbraak. En uiteraard wil ik goed presteren op 8 oktober in Ronse in de GP Mario De Clercq. De wedstijd van mijn trainer, dat is toch iets speciaals. Na Eeklo reis ik af naar de Verenigde Staten, dat wordt ook een unieke ervaring. Verder zal ik dit jaar zeker alle SP-crossen, en ook de WB-wedstrijden, rijden.”

Ze voorspellen zondag regen in Eeklo. Blij?

“Regen? Dan wordt het een lastige cross!” aldus Florian. “Dat heb ik graag. Het voorbije seizoen kregen we vooral snelle omlopen. Ik moest verleden jaar maar een vijftal keren Rhino’s opleggen.
De beloften starten zondag samen met de profs en mijn doel – in deze eerste grote wedstrijd – is om niet gedubbeld te worden”.

“Geef mij ook maar de lastige omlopen” valt Alicia in. “Zo’n modderparcours is uitdagender en daar houd ik van. Ik zal zondag tevreden zijn, als ik me kan handhaven bij de rensters waarmee ik verleden jaar kon strijden. Niet alleen de uitslag telt, maar ook hoeveel achterstand je hebt. Maar het seizoen is lang en de conditie zal ongetwijfeld nog verbeteren.”

Zondag dus de Brico Cross in Eeklo. De vrouwen elite starten om 13.45 uur, de heren elite en beloften rijden om 15 uur. Beide wedstrijden worden uitgezonden op VTM. Alicia en Florian, veel succes.

(Foto’s © Bennie Vanderpiete en Chayenn Tesseur)

Scroll naar boven