Alicia Franck: Mountainbike-talent van eigen bodem

Alicia Franck (19) woont in Lochristi en studeert voor Industrieel Ingenieur. Wanneer ze niet studeert, is de kans groot dat je haar op de mountainbike vindt. Mountainbiken is namelijk een groot deel van haar leven. We hadden een babbel met Alicia en wilden u graag voorstellen aan dit jonge sportieve talent van eigen bodem!

Waarom koos je voor mountainbike?

Het mooie aan de mountainbikesport is, dat het zoveel verschilllende leuke aspecten bevat. Om te presteren moet je fysiek heel sterk zijn maar ook technisch heel goed uit de voeten kunnen. En dan is er nog het mechanische deel. De fiets moet feilloos werken. Hij moet licht zijn en perfect aan het parcours en de omstandigheden zijn aangepast. Daarvoor kan ik rekenen op fietsen van GT Bicycles. Als je mountainbiket, ben je steeds in de natuur. Ook dat vind ik leuk. Op die manier ontdek je ook nieuwe plaatsen!

Bestaat er zoiets als het 'ideale mountainbikeweer'?

Het liefst ben ik in de stralende zon, bij zo’n 25°C, de hele dag op stap met mijn teamies van Team Narviflex-Nomadesk, om technische trails te rijden tot we erbij neervallen.

Is er een sportman- of vrouw waar je naar opkijkt?

Er zijn heel wat sporters waar ik naar opkijk. Als vrouwlijke mountainbiker kijk ik vooral op naar Juli Furtado. Zij reed net als ik nu, op GT en werd als enige ooit zowel wereldkampioene in Cross Country als in Downhill. Zij was de absolute mtb-top.

Wat doe je als je niet aan het sporten bent?

Als ik niet aan mountainbike denk, ben ik aan het studeren. Ik zit nu in het eerste jaar Industriëel Ingenieur en die combinatie is vrij zwaar. Verder kan ik ervan genieten om een boek te lezen of lekker te gaan eten, maar daar is niet altijd veel tijd voor …

Zit mountainbike in de genen?

Of het mountainbiken in de genen zit weet ik niet zo. Ik heb wel enkele nonkels die af en toe een toertocht rijden met de mountainbike of op de weg maar geen van hen reed ooit wedstrijden. Mijn papa is samen met mij beginnen mountainbiken; hij rijdt soms marathons maar heeft nooit gekoerst. Wel heeft hij nog nooit een wedstrijd van mij gemist.

Wat wil je nog bereiken? Binnen de sport, maar ook daarbuiten?

Binnen de sport wil ik graag over enkele jaren de uitstekende resultaten, die ik behaalde als laatstejaars-juniore in 2012 (oa. Belgisch kampioene, 24e in Wereldbeker Val d’Isère,… ) , kunnen herhalen bij de Beloften- of Dames-Elite categorie. Wat het mountainbiken daarna brengt, zie ik later wel. Zolang ik nog kan verbeteren, bijleren en vooral: me amuseren ga ik er meer dan 100% voor. Hoe goed ik kan worden, zal moeten blijken. Aangezien ik studeer, leg ik mezelf geen te hoge druk op. Ik vind het heel belangrijk dat ik een diploma behaal en dat heeft prioriteit.

Meer info vind je op Alicia's website: http://aliciafranck.be/

Onderstaande foto's werden genomen tijdens de Nissan Beachrace in Knokke, (c) Christine Laplasse

Omslagfoto (c) Tom Van Der Heyden

Scroll naar boven