Alicia Franck vindt ambitieuze omgeving bij De Ceuster Bonache Cycling Team

Alicia Franck wisselde eind oktober naar het ambitieuze De Ceuster Bonache Cycling Team. Lochristinaar.com ging langs voor een uitgebreid interview met de Lootse veldrijdster en eerste foto’s in het fuchsiaroze shirt van haar nieuwe ploeg.

Alicia, je voorbereiding deze zomer werd verstoord door ziekte. Wat was er aan de hand?

“Ik had de voorbije zomer te kampen met een covid-infectie. Maar het herstel duurde onverwacht lang. Toen ontdekte men dat ik ook een neuro-inflammatie had in m’n darmen waardoor ik onvoldoende voedingsstoffen kon opnemen. Het ontbrak me daardoor voortdurend aan kracht bij het fietsen. De behandeling sloeg aan, maar het heeft allemaal even geduurd. Ondertussen ben ik genezen en kan terug met de nodige energie op de fiets kruipen en aan de start verschijnen. Nu is het een kwestie van tijd om conditie op te bouwen en wedstrijdritme op te doen.”

In Ardooie, een wedstrijd die je vorig jaar won, nam je de draad terug op en eindigde op de 8ste plaats. In Maasmechelen had je pech en eindigde als 31ste. Kan je nu al inschatten hoe het met je vorm gesteld is?

“Door mijn ziekte kon ik in juli en augustus nauwelijks trainen. Na een lange inactiviteit was Ardooie mijn eerste cross van het nieuwe seizoen en ik was best tevreden met die 8ste plek. Het ging daar beter dan verwacht. Zondag ll. was er de wereldbekercross in Maasmechelen, waar ik de nodige pech kende en 2 maal lek reed. Maar ik realisseerde een aantal sterke rondetijden en dat stemt me hoopvol. Als topsporter heb je uiteraard een basisconditie maar de laatste procentjes, die het verschil maken, ontbreken nog. Het niveau ligt dit jaar bij het dames veldrijden ook weer een pak hoger dan vorig seizoen. Een aantal youngsters (nvdr. onder meer Fem Van Empel, Puck Pieterse, Shirin van Anrooij) breken nu volledig door en hebben de lat terug wat hoger gelegd. Maar samen met mijn trainer en coaches wordt er op trainingen hard gewerkt. De kracht en het uithoudingsvermogen komen terug, waardoor het ook beter begint te draaien. Ik merk gewoon dat mijn lichaam weer gezond is en dat is fijn.”

Alicia Franck - De Ceuninck Bonache - © Bennie Vanderpiete

Op 26 oktober kwam het nieuws dat je, met vrijwel onmiddellijke ingang, overstapte naar het De Ceuster Bonache Cycling Team. Je had bij Proximus – Alpha Moterhomes-Doltcini nog een contract tot eind 2022?

“Ik beleefde een mooie periode bij mijn vorig team, maar ik was er de enige professionele veldrijdster. In aanloop naar het nieuwe seizoen kreeg ik aanbiedingen van verscheidene teams, daarbij ook De Ceuster Bonache Cycling Team. Hun enthousiasme, maar ook hun gezonde ambitie, triggerden me. Regelmatig sprak ik met Laura Verdonschot en Ellen Van Loy. Beide rensters van De Ceuster Bonache Cycling waren zeer enthousiast over het team en Ellen Van Loy geeft haar ervaring door in de rol van ploegleidster. De aanbieding van De Ceuster Bonache werd ook zeer snel concreet. Bovendien had ik het gevoel dat ze me niet enkel wilden als renster, maar ze ook de ambitie hebben om me beter te maken. Er heerst binnen het team een warme, bijna familiale sfeer, waarbij iedereen wel sterk gefocust is om mooie resultaten te behalen en professioneel te werken. Ik heb dan in de beste omstandigheden de overstap kunnen en mogen maken. Ik heb er nu een contract tot het einde van het seizoen ’24-’25 (nvdr. eind februari 2025).”

De ploeg lijkt erg ambitieus?

“De Ceuster Bonache Cycling Team is een 100 % Belgische damesteam. We hebben de start van het seizoen zeker niet gemist. De focus ligt op het Belgisch Kampioenschap veldrijden in Lokeren. Daarnaast is er de ambitie om dit seizoen aanwezig te zijn in zoveel mogelijk wedstrijden en wereldbekercrossen en om op te vallen met goede prestaties in de klassementen en met podiumplaatsen. De persoonlijke betrokkenheid van de hoofdsponsoren Davy De Ceuster en Dirk Verbeeck (Bonache) werkt ook stimulerend. Ze nemen hun ervaring uit de zakenwereld, en hoe ze omgaan met medewerkers, mee naar het veldrijden. Dat is een enorme meerwaarde en volgens mij op elk vlak een stap vooruit.”

Alicia Franck - De Ceuninck Bonache - © Bennie Vanderpiete

Hoe zit het met de sportieve omkadering?

“Er wordt ook de nodige begeleiding en ondersteuning voorzien om de ambities waar te kunnen maken. Ik werk nog steeds verder samen met mijn trainer Michel Geerinck. Bij hem voel ik me sportief prima ondersteund. Het team beschikt ook over een mental coach, Hannelore De Vos van Moove Forward, waarmee ik samenwerk. Ook Johan De Coninck van Antwerp Rehab & Training helpt met het pieken naar mijn doelen. Hij is de performance coach, zowat de verbinding tussen de individuele trainers en de ploeg. Al die extra ondersteuning is een stap vooruit en is belangrijk om verder te kunnen groeien en evolueren als renster. Ook de aanwezigheid, van zowel Hannelore als Johan, op belangrijke wedstrijden vind ik een groot pluspunt.”

Wat betekent de overstap naar De Ceuster Bonache Cycling Team voor jou op vlak van materiaal?

“Door het team werd onmiddellijk een (tijdelijke) mobilhome geregeld via hun vaste partner Depolim.  Midden november krijg ik dan mijn eigen mobilhome. Met betrekking tot de fietsen was er van meet af aan grondig overleg. De ploeg rijdt met crossfietsen van het merk Stevens. Zelf ben ik niet van de grootste. Het vinden van een frame met de juiste geometrie is dus altijd een moeilijke oefening. Maar via een nieuwe partner (Smartwheels) van het team kwamen we met Bianchi in contact. Hun veldritmodel was qua geometrie de perfecte match voor mij. Zodra de fietsen klaar waren – het is nog steeds erg moeilijk om fietsen en onderdelen te vinden – kon ik ermee trainen. En dat voelde prima, zoals een paar schoenen dat als gegoten zit. In de eerste wedstrijden gooiden enkele lekke banden roet in het eten om een mooi eindresultaat te rijden. Maar dit heb je uiteraard niet in de hand.” 

Alicia Franck - De Ceuninck Bonache - © Bennie Vanderpiete

Wat zijn de doelstellingen voor dit seizoen? Welke wedstrijden rijd je deze winter?

“Naast wedstrijdritme opdoen wil ik de komende weken mijn conditie verder uitbouwen. We gaan nu focussen op Niel op 11 november en de WB cross van Beekse Bergen 13 november. Doordat ik het begin van het seizoen miste is een goede plaats in de klassementen niet meer mogelijk. Maar zodra mijn conditie beter is, ga ik met de nodige ambitie van start in de wereldbekerwedstrijden. Dé focus van het De Ceuster Bonache Cycling Team ligt collectief op het Belgisch Kampioenschap in Lokeren op 14 januari. Daar wil het team starten met (liefst) alle negen renners en hopen we op één of meerdere podiumplekken.”

Wat zijn de doelen/verwachtingen op langere termijn?

“In eerste instantie zou ik tegen eind november/begin december graag terug mijn vormpeil bereiken van vorig seizoen. Toen kon ik regelmatig meedingen naar een top-10 plaats in de wereldbekerwedstrijden. Zodra ik dat niveau terug bereikt heb, zou ik graag weer aanknopen met goede uitslagen, podiumplaatsen en selecties. Als ik denk aan Ardooie, waar ik vorig jaar won, moet ik zeker in staat zijn om op termijn nog een paar mooie koersen te winnen.”

Alicia Franck - De Ceuninck Bonache - © Bennie Vanderpiete

Wanneer is voor jou het seizoen ’22-’23 geslaagd?

Dit seizoen wil ik, na het bereiken van mijn niveau van vorig jaar, nog een paar stappen vooruitzetten en verder groeien. Net als de ploeg ben ik zelf nog steeds gezond ambitieus. Ik ben er zeker van dat er in het veld nog enkele mooie kansen liggen. Het Belgisch kampioenschap veldrijden staat met (een rode) stip aangeduid in mijn agenda, want daar kunnen we met de ploeg zeker mee de wedstrijd maken en hopelijk ook het verschil. Een goede uitslag – in de vorm van een podiumplek – moet haalbaar zijn. Het WK vindt dit seizoen plaats in Hoogerheide, een omloop die ik heel graag rijd. Dus daar kijk ik zeker ook naar uit. Verder ben ik deze winter al heel tevreden met de transfer en nieuwe omgeving en hoop ik vooral om gezond te blijven.”

Veel succes en we blijven je uiteraard volgen! 
(Foto's © Bennie Vanderpiete)
 

Scroll naar boven