Ateliers in beeld

Meer dan 2.000 kunstenaars verspreid over Vlaanderen en Brussel stellen op 13, 14 en 15 mei de deuren van hun ateliers open voor ‘Atelier in Beeld’, het open atelierweekend georganiseerd door Kunstwerkt. In Lochristi zijn dat Trees De Brabander, Hans Van Hilst en Hilde Van Puyenbroeck.

Kunstwerkt is een vzw voor elke liefhebber van beeldende kunst, maar vooral voor de makers ervan. De organisatie inspireert in de vorm van grote en kleine kunstprojecten en ondersteunt zo het plastisch werk op verschillende manieren. Ze is gehuisvest op de Bijlokesite in Gent. Al een paar jaar organiseren ze Open Atelierdagen Beeldende Kunst, ondersteund door Vlaanderen, verbeelding werkt. Op hun website kan je een link vinden naar alle kunstenaars in Vlaanderen en Brussel die meewerken en hun atelier openstellen voor geïnteresseerde bezoekers.

“Geen magischer plek dan het atelier, waar beeldende kunstenaars op ideeën broeden, schetsen maken en nieuwe technieken uitproberen. Het is een veilige cocon waar kunstenaars inspiratie zoeken en mogen prutsen, een plek waar beeldend werk een vaak zoekend proces doormaakt vooraleer het ‘af’ is”, volgens Kunstwerkt. De organisatoren voegen eraan toe dat “‘Atelier in Beeld’ dan ook een uitgelezen moment is om verrassend beeldend werk van minder bekende kunstenaars op een laagdrempelige manier te ontdekken en locaties binnen te stappen waar je anders nooit mag komen”.

Recup Atelier in beeld

De voorgaande edities van Atelier in Beeld waren digitaal door de coronamaatregelen. Dit jaar is het de eerste keer dat bezoekers in levenden lijve met de kunstenaars kunnen spreken over hun werk, het werkproces en hun inspiratiebronnen.

In de Oude Veldstraat, Lochristi, kan je op huisnummer 38, Galerij Recup vinden. Hier wonen en werken Trees De Brabander en Hans Van Hilst. Niet alleen de ateliers, de galerij, maar ook een ontdekkingsroute door de tuin zullen de bezoekers verrassen met beelden, installaties, teksten, schilderijen en tekeningen, want één ding is zeker: dit is een bijzonder veelzijdig kunstenaarskoppel. Trees en Hans hebben elkaar leren kennen in het Gentse kunstonderwijs en hebben samen een traject van decennia afgelegd, mekaar ondersteunend en stimulerend. Ze hebben zich in de kunstmiddens van Lochristi ingezet voor de plastische kunsten voor jong en oud. Beiden werden dan ook geëerd door de gemeente als cultuurlaureaten. Wie hun ateliers bezoekt zal zich verbazen en amuseren, want maatschappijkritiek en humor zijn nooit veraf. Bovendien ligt de eerste druk van het nieuwste boek van Hans te wachten op zijn lezers en start een nieuwe tentoonstelling met installaties van Hans onder de titel ‘ReMOTORcycled’ en met tekeningen van Trees ‘The Wall of Memories’.

Recup Atelier in beeld

keramiek Hilde Van Puyenbroeck Lochristi

Een paar honderd meter verder in de Oude Veldstraat op het nummer 132 is het atelier van Hilde Van Puyenbroeck. Hier woont en werkt een keramiste. Zij heeft zich na jaren opleiding gespecialiseerd in keramiek, zowel aardewerk, steengoed als porselein. Nu werkt ze vooral op de draaischijf. De potten worden in lederharde toestand versneden en weer aan elkaar bevestigd. Grotere werken worden nog altijd met de hand opgebouwd. Daarna doet de oven een eerste keer zijn werk. Vervolgens wordt kleur aangebracht, het glazuren, en de oven maakt het werk af.

Ga en laat je verrassen!

Alle deelnemende kunstenaars staan op www.atelierinbeeld.be, info@kunstletters.be, https://www.kunstwerkt.be . Ateliers bezoeken is gratis en reserveren hoeft niet.

Hildes atelier is open op vrijdag van 18 tot 22 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Contact hildevanpuyenbroeck@hotmail.com

Trees en Hans openen op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur.Contact trees.debrabander@telenet.be , hans.vanhilst@telenet.be

Scroll naar boven