“Because of You” van Gustaph – 12 punten voor België?

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats op 9, 11 en 13 mei. Op 10 maart werd de officiële videoclip van de Belgische inzending vrijgegeven. “Because of You” van Gustaph is een moderne, catchy song met een boodschap van diversiteit.

In België sturen VRT en RTBF afwisselend een kandidaat naar het Songfestival. Veelal gebeurde dat via Eurosong-preselecties die ook op TV uitgezonden werden. In 2016 won Laura Tesoro toen die nationale selectie en zij mocht met “What’s the Pressure” naar het Songfestival in Stockholm. Ze eindigde, erg verdienstelijk, op een tiende plaats.  De laatste jaren koos de Vlaamse televisie zelf een kandidaat en een liedje. In 2018 was dat  Sennek met "A matter of time" en in 2021 vertegenwoordigde Hooverphonic ons land in Rotterdam met “The wrong place".

Dit jaar greep de VRT terug naar de oude formule en organiseerde een Eurosong preselectie met 7 kandidaten. Naast enkele bekende namen als Loreedana en The Starlings ook heel wat minder bekend muzikaal talent: Ameerah, Chérine, gala dragot, Gustaph en Hunter Falls.

Gustaph - © Roen Lommelen - Foto 2

Vrijwel iedereen verwachtte dat The Starlings het laken naar zich toe zouden trekken. Tom Dice zong zich in 2010 met “Me and my guitar” naar een zesde plaats op het songfestival. Zijn partner Kato greep in 2011 net naast de overwinning in de talentenjacht “Idool”. Een muzikaal en succesvol koppel dus.
Maar de finale van Eurosong eindigde op 14 januari met een verrassing van formaat. The Starlings scoorden het best bij de publieksjury met 186 punten t.o.v. 157 punten voor Gustaph. Maar die laatste kreeg dan weer het meeste punten van de vakjury en hij telde in de eindstand 1 puntje meer dan The Starlings. Het veroorzaakte een schokgolf.

En toch is Gustaph (42) geen onbekende. Stef Caers, zoals de Antwerpse artiest in werkelijkheid heet, schreef al op zeer jonge leeftijd zijn eerste nummer. Na zijn middelbare studies aan de Academie voor Muziek-Woord-Dans van Heist-op-den-Berg studeerde hij af als producer aan het muziekconservatorium van Gent. Als negentienjarige, nog tijdens zijn studies, scoorde hij in 2000 een eerste hitje als Steffen met het lied “Gonna Lose You”. Een nummer dat hij zelf had geproduceerd en geschreven. Hij won er in 2000 de Zomerhit voor beste debuut mee. Maar ook internationaal kende hij al wat succes. Stef Caers zong zes jaar voor de band Hercules & Love Affair, die in 2006 een hit scoorden met ‘Blind’.

Gustaph - © Roen Lommelen - Foto 3

Gustaph was ook al te zien op het Songfestival-podium. In 2018 was hij achtergrondzanger van Sennek en in 2021 mocht hij met Hooverphonic naar Rotterdam, waar hij ook de stemcoach van Geike Arnaert was.

En nu mag de ietwat excentrieke Gustaph zelf ons land vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Dat vindt dit jaar in Liverpool plaats. Oekraïne was vorig jaar de winnaar, maar door de oorlog in dat land moest de organisatie uitwijken. De voorrondes, of halve finales, vinden deze keer plaats op 9 en 11 mei. Op 13 mei is er de grote finale die terug in meer dan 30 landen op tv zal te zien zijn. Goed voor zo’n 160 miljoen kijkers. Eerder deze week raakte bekend dat Gustaph in de halve finale op 11 mei als 5de van de 16 landen aan de bak moet.

“Because Of You” is een catchy productie, een meeslepend uptempo nummer met een heel positieve boodschap: dankbaar zijn voor de mensen die je steunen en in je geloven zodat je jezelf kan zijn. Een song over openstaan voor diversiteit.
Een boodschap die hopelijk op 13 mei ook aanslaat bij de kijkers en de jury van het songfestival. Duimen maar.
"Our 12 points goes to…belgium!"

Onze "Music on Sundays" is ook live te horen bij evenementenradio VROB, deze middag in "Op de aperitief" tussen 12uur en 13 uur. Luister eens op 97,2 MHz of online via www.vrob.be

 

Scroll naar boven