Beheer Aziatische hoornaar door provincie

Dit jaar zijn er al veel meer meldingen dan in dezelfde periode anno 2023. De provincie, steden en gemeenten slaan nu de handen in mekaar in de strijd tegen deze invasieve soort. Ook Lochristi doet mee is zo 1 van de 57 gemeenten. Dat betekent dat 3 gemeenten niet meedoen.

Gedeputeerde Leentje Grillaert

“De bestrijding blijft gratis voor melders op voorwaarde dat hun lokaal bestuur instapte in het gecoördineerde beheer. De bestrijding gebeurt op het terrein door opgeleide medewerkers van Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen (RATO) vzw vanaf begin juni tot half november 2024.”

​RATO wordt ingeschakeld en tot nu toe hield men het bij rattenbestrijding maar nu komt daar de Aziatische hoornaar bij. Lochristi behoudt haar eigen rattenvanger en stapt alleen me in de bestrijding van deze wesp.

“De Aziatische hoornaar is een invasieve exotische wespensoort en vormt een bedreiging voor onze inheemse bijen. Ze mag niet worden verward met de Europese hoornaar, een inheemse soort die geen bedreiging vormt. De Aziatische hoornaar jaagt in groep op honingbijen voor de ingang van kasten. Bij een lagere aanwezigheid van honingbijen vallen ze andere inheemse bestuivers aan. Doordat bijen belangrijke bestuivers zijn, vormen ze indirect dus ook een bedreiging voor de biodiversiteit.”

Het is net zoals de buxusmot en de Suzuki vlieg of Drosophila suzukii die veel schade aanricht in fruit- en wijngaarden. Wegkrijgen zal niet meer lukken maar de provincie wil de negatieve gevolgen verminderen en beperken.

Aanpak beheer

De Provincie Oost-Vlaanderen voorziet in de coördinatie van de meldingen die via RATO vzw zal verlopen. De lokale besturen betalen de nestbestrijding. De kost van de bestrijding wordt zo laag mogelijk gehouden maar voor de inwoners van de lokale besturen, die instapten in het gecoördineerde beheer is de bestrijding gratis. Er wordt uitdrukkelijk gevraagd niet zelf in te grijpen.

Meer info over het beheer van Aziatische hoornaar in Oost-Vlaanderen vind je terug op www.oost-vlaanderen.be/aziatische-hoornaar 

foto © Kik ongediertebestrijding (NL)

Scroll naar boven