Bella Ciao, è cantato in tutto il mondo

Iedereen kent het aanstekelijke melodietje en het opzwepende refrein van het Italiaans strijdlied “Bella Ciao”. Wie ooit al in Italië was op de Nationale Feestdag (Festa della Repubblica 2 juni) of de 1 meiviering (el Primo Maggio) weet dat dit lied nooit veraf is. Bella Ciao is een vaste waarde bij elke festa italiana!

Over de juiste oorsprong van dit lied bestaat discussie. Maar één ding is wel zeker: het is een lied van de werkende klasse. Er bestaat een oud lied, met dezelfde melodie, over de 19de eeuwse mistoestanden in de rijstvelden van de Po-vlakte. Vrouwen moesten er onder barbaarse omstandigheden slecht betaald seizoenswerk verrichtten.

In 1944 duikt “Bella Ciao” op als partizanenlied in de verzetsgroep Brigata Maiella uit de Abruzzen. De verteller van het lied vraagt zijn geliefde om een bloem op zijn graf te planten als hij omkomt in zijn strijd voor vrijheid.
Bella Ciao (of “dag schoonheid”) werd zeer populair bij de Italiaanse partizanen die zich tegen het fascisme en nationaalsocialisme verzetten. Het lied groeide uit tot een wereldwijd verzetslied tegen onderdrukkende machten.

“Bella Ciao” verspreidde zich via internationale jeugdbijeenkomsten en het was het een van de strijdliederen van de studentenbeweging van mei 1968. Heel wat artiesten coverden de song.
Door de personages ‘El Profesor’ en ‘Berlin’ uit de serie ‘La Casa de Papel’ (2018) kreeg ‘Bella Ciao’ een populariteitsboost en belandde opnieuw in de hitlijsten.
‘Bella Ciao’ verbindt zowel communisten, socialisten, anarchisten en zelfs christendemocraten. Er is geen samenkomst van Italianen waar het niét gezongen wordt. Meer nog dan de officiële nationale Italiaanse hymne (Inno di Mameli) is dit hét volkslied voor de Azzuri.
Voor ons, toeristen, wekt “Bella Ciao” vooral heimwee op een prachtig land en de typische Italiaanse sfeer.

Voor onze Music on Sundays krijgt u 2 versies. Onder het eerste filmpje met beelden uit de oorlogsjaren, vindt u een tweede opname die aantoont hoe deze song wereldwijd gezongen wordt op feesten, manifestaties, protestacties….

Bella Ciao – Oorlog
 

Bella Ciao – wereldwijd

 

Scroll naar boven