Berouw, een Emma Sköld thriller

Sofie Sarenbrant heeft een tiental thrillers en bestsellers op haar naam staan . In Zweden alleen al zijn er meer dan 2 miljoen thrillers verkocht. In 2019 werd ze Crime Writer of the Year.

Sofie Sarenbrant is een succesvolle Zweedse journaliste en schrijfster van psychologische thrillers. In 2010 maakte ze haar debuut met de zwangerschapthriller “Week 36”. In 2011 kwam er een vervolg: “In jouw plaats”. De Nederlandstalige versies verschenen respectievelijk in 2014 en 2015. “Berouw” werd in Zweden uitgegeven In 2014. Het was de start van een reeks thrillers over een ambitieuze jonge rechercheur, Emma Sköld. De Nederlandstalige versie van het eerste boek in de reeks werd begin juli gepubliceerd onder de titel “Berouw”. “Jaloezie”, het tweede boek mogen we  in januari 2021 verwachten.

“Een oude man heeft me geaaid”

Cornelia, die wil scheiden van Hans, verkoopt haar huis. Omwille van de verkoop is er een bezichtiging van het huis. ’s Anderendaags vindt Astrid, het zesjarig dochtertje van Cornelia en Hans, haar vader dood in bed. Deze moord komt op het bordje van rechercheur Emma Sköld terecht. Haar zus Josefin is goed bevriend met Cornelia, waardoor voor Emma onvermijdelijk privé en werk verstrengeld raken. En zeker als Josefin ook nog eens gevraagd wordt om  voor Astrid te zorgen.  Astrid zegt dat ze een oude man heeft gezien in de nacht van de moord op haar vader: “Een oude man heeft me geaaid”. Is dit kinderlijke fantasie? Of is het echt gebeurd? En dan slaat de moordenaar opnieuw toe. Aan Emma en haar collega’s om dit uit te zoeken. Maar ze krijgt behoorlijk wat te verhapstukken: de dader van de moorden opsporen, de lichamelijke ongemakken van een beginnende zwangerschap doorstaan, waardoor ze vreest te kort te schieten op haar werk, gestalkt worden door haar ex Hugo, haar relatie met Kristoffer, die ook makelaar is. Bovendien is er ook nog de mysterieuze ik-figuur die het verhaal binnen en buiten wandelt, om nog meer vraagtekens na te laten. En dan eindigt het verhaal …  of toch niet?.

De karakters van de diverse personages zijn diepgaand en uitvoerig beschreven, elk met zijn kleine en grote zorgen.  Daardoor voelt het heel authentiek en herkenbaar aan. Je wordt direct in het verhaal meegezogen. Na enkele  pagina’s is het net of je de personen kent, het zou  jezelf of je vriendin kunnen overkomen.   Maar deze uitgebreide  beschrijving  gaat ten koste van een flitsend  en spannend verhaal  dat pas laat op gang komt. Daarbij is het politioneel onderzoek  dat Emma voert  licht en oppervlakkig . We verwachtten meer diepgang in het onderzoek. Dit trekt het verhaal naar beneden.

Op het einde worden er zaken opgelost maar ook dat roept weer nieuwe vragen op.

Het is een typisch  vakantieboek, leest vlot,  goed  om even in weg te duiken. En het doet  ons uitkijken naar een vervolg. Begin volgend jaar kunnen we verder lezen!

Sarenbrant. Sofie. 2020. Berouw. Een Emma Sköld thriller. Nederlandse vertaling.  Uitgeverij Luitingh-Sijthof B.V. Amsterdam. ISBN 978 90 245 9069 8

Scroll naar boven