Beste Belgische wijn 2023

Het was gisteren al de 19de editie van de wedstrijd Beste Belgische Wijn” met een record van 233 aan te proeven wijnen afkomstig uit 63 domeinen. Meer dan 60 sommeliers en wijnexperts proefden en beoordeelden deze in Hotelschool ‘Ter Groene Poorte’ in Brugge. Wie sleepte uit onze contreien een medaille in de wacht?

De Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS) staat in voor de organisatie en volgt de regels van de internationale organisatie voor Wijn en Wijnbouw (OIV). De “Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand & Energie” zorgt voor de controle van de wijnen en de correcte organisatie.

In deze wedstrijd krijgen maximum 30% van de ingestuurde wijnen een medaille. In de 19de editie van 2023 worden 70 wijnen bekroond met, respectievelijk, 20 bronzen medailles, 26 zilveren medailles en 24 gouden medailles.

Goud

De grote slokop in onze provincie was Vandersteene uit Zwijnaarde, met 2x goud en 1x brons. Hun ‘Blanc de Blancs’ 2021 en ‘Blanc de Noirs’ 2021 wonnen goud en de Tradition Meunier Rosé brut brons. Zij maken alleen mousserende wijn. Zie https://www.gemaflor.eu/Wijndomein-Vandersteene

‘Les 4’ van Cruysem een BOB (Beschermde Oorsprong Benaming) – https://cruysem.be/ won stond eveneens op de hoogste trap terwijl hun ‘Blanc de Noirs’ een zilveren medaille mocht opspelden.

Zilver

De ‘Blanc de Blancs’ van Pres de Gand en hun Meunier rosé brut – https://www.wijndomein-pres-de-gand.be/ maar ook brons voor hun chardonnay extra brut.

Domein Waes wit 2021 een BGA-wijn uit Zwijnaarde – https://wijndomeinwaes.be/ en wijngaard ’t Verhaal met zijn LZ35 – https://wijngaardhetverhaal.be/ wonnen eveneens een zilveren medaille.

Brons

Roskam wit 2022 uit Merelbeke – https://domein-de-roscam.business.site/ en Wijndomein Nobel uit Lochristi met Noblesse 2019 behaalden een bronzen plak – https://wijndomeinnobel.be/.

Vooral witte wijnen werden aangeboden (52%) maar zoals ook de voorgaande jaren is mousserend met 33 medailles de meest geapprecieerde. Rood blijft heel moeilijk in onze contreien.

De volledige lijst van winnaars vindt u op de FB VVS https://www.facebook.com/vlaamse.sommeliers

Scroll naar boven