André Rieu - The Second Waltz

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

Tekst Evarist Ganzelever - Foto JMDB

Volgende week zondag in het Antwerpse Sportpaleis, waar duizenden fans likkebaardend naar uitkijken, maar vandaag al op Lochristinaar en VROB.

Het belooft weer een geweldige, romantische en magische avond vol verrassingen en prachtige melodieën uit films, musicals en opera's te worden. Vooral als je weet dat hij het podium deelt met het Johan Strauss Orkest, internationale solisten, 200 dansers en zijn eigen koor.

Dat Johan Straus Orkest begon in 1987 met 12 leden en gaf een eerste concert op 1 januari 1988.
Naarmate de jaren vorderden, groeide het gezelschap uit tot wel 150 muzikanten.
Vandaag speelt Rieu met zijn orkest over de hele wereld: in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en in
Australië. De shows zijn zo groot dat ze niet moeten onderdoen voor rockoptredens: zo was er op zijn tournee in 2008 een replica van het kasteel van Sissi aanwezig, op dat moment de grootste tour ooit. André Rieu mag zich sinds 2002 ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen. In Frankrijk werd hij dan weer geridderd in de Orde van Kunst en Letteren voor het uitdragen en populair maken van de klassieke muziek in de hele wereld.
Ik kan niet ontkennen dat het publiek zich voornamelijk in de wat oudere leeftijdscategorie situeert, mensen voor wie deze muziek een nostalgische betekenis heeft. Maar anderzijds weet Rieu als geen ander klassieke muziek uit de schaduw van het oubollige imago te halen.
Is er een betere manier om het nieuwe jaar in te luiden dan met één van die walsen die zo kenmerkend zijn voor André Rieu?