Bezoek aan wijndomein Entre Deux Monts

Jean Marie
0 reactie(s)

Zaterdag trokken we richting Flanders’ Winefields en meer bepaald naar Westouter en het Domein Entre Deux Monts. Geen loopgraven daar of dodenakkers. De oorlog bleef achter de heuvel en werd alleen met verdwaalde mortieren bestookt.

Het is een vaste uitstap voor de wijncursisten die afgelopen jaar wijnpassie deelden. In de regio van Heuvelland vind je enkele grotere en kleine domeinen. Het is een vrij jonge activiteit van gedreven wijnbouwers. De familie Bacquaert is er één van de absolute toppers met hun Entre-Deux-Monts.

Het wijndomein is piepjong (2004), ligt tussen Rode en Zwarteberg en flirt met 'de schreve'. Het weer valt niet altijd mee en het is dan ook aan de wijnbouwer om de uitdaging van elk jaar ‘ goede wijn maken ‘ aan te gaan. Het kiezen van ziektebestendige en winterharde druivenrassen is dan ook belangrijk. Martin Bacquaert is daar wonderwel in geslaagd.

België en Vlaanderen staan stilaan op de wijnkaart maar het blijft niche. Beperkte productie en ook gegeerd. De wijnen zijn heel snel uitverkocht.

In deze wijngaard vind je chardonnay, pinot gris - pinot noir, kerner, auxerrois en siegerrebe. Wat Frans en Duits dus, vredig naast elkaar.

Bij wijnproeverijen en wedstrijden komt het domein steevast in de top 3 terecht en de toekomst ziet er dan ook heel veel belovend uit. Stokken moeten nog wat ouderen en het intense manuele werk zorgt ervoor dat de kwaliteit stijgt.

In de regio vind je ook de Vidaigne met Herman Schotte die we ook graag een bezoek brengen en de familie Six die de Monteberg op de wijnmarkt brengt.

Na de kille, winderige, interessante wandeling met Jef Hoornaert, onze deskundige GPS en gids, bezochten we de vinificatieruimte en proefden bij een filmvoorstelling wijnen van het domein.

Heel verrassend en gedurfd is de Wiscoutre rosé, totaal nieuw maar topschuiimwijn met heel veel frisse aroma’s van framboos en kers. De pinot noir is hier heel mooi verweven. Al uitverkocht.

Nadien trokken we naar 'De Heksenstoel' of La chaise de la Sorcière voor een lunch met wijn en bier. Het werd geen venijn.

In de regio wordt het volgend jaar af en toe drummen. Het is dan 100 jaar geleden dat WO I begon en dat leeft nog ongelooflijk in deze streek. Je moet maar eens naar de last Post gaan, elke dag om 20.00 uur onder de Menenpoort. Ze zijn er. Alle windstreken.

Meer informatie: www.entre-deux-monts.bewww.jefhoornaert-friehardeman.123website.bewww.denheksestoel.be of www.lachaisedelasorciere.fr