Black Muscat eet- en wijndruif

In de regio van de Ventoux vinden we natuurlijk de AOC Ventoux met zijn diverse wijnen. Het zijn soms mooie alternatieven voor duurdere Rhônewijnen. De kwaliteit gaat er sterk op vooruit en veel jonge wijnbouwers werken heel gedreven en consequent. We ontdekten er een recente en voor mij nieuwe wijn.

Er zijn zo’n 200 verschillende muskaatvarianten en wijnliefhebbers kennen ongetwijfeld de Muscat d’Alexandrie, d’Ottonel, de Rivesaltes, de Frontignan of de Moscatel in Spanje.

 Van de Muscat de Hambourg, ook ‘black muscat’ of ‘muscat bleu’ genoemd, had ik nog niet gehoord als wijndruif. Deze blauwe variant wordt in deze regio geteeld als tafeldruif. De eigenaar van onze gîte is wijnbouwer en verbouwt deze muskaatvariant. De mooiste trossen worden eind augustus met de hand geplukt en heel koel bewaard om dan, in de periode van eindejaar, te worden verkocht.

Na deze oogst wordt de rest machinaal geplukt en naar de coöperatieve gebracht waar men er een roséwijn van maakt. De eigenaar bood ons een fles aan. Het is een IGP-wijn gemaakt met 100% muscat de Hambourg.
Deze rosé heeft de typische geuren en aroma’s van muskaat en voegt daar nog een heel fijn bittertje aan toe van roze pompelmoes en een vleugje abrikoos. Het is een ideaal aperitief, dat heel koel en heel jong geschonken, in ieders smaak valt. Vooral het jonger gezelschap was verlekkerd op deze rosé met een licht tropische toets.

In het huis van ‘ Les Vignerons du Mont Ventoux’ in Bédoin checkte ik mijn smaakimpressies. Deze wijn wordt sinds een tweetal jaar gevinifieerd en is uitmuntend voor tuinfeestjes en jongerenparty’s. Gezien de beperkte oplage wordt deze Gourmandiz alleen in Frankrijk verkocht.

Meer informatie: www.vins-ventoux.fr

Scroll naar boven