Bloemen, bijen en kringlooptuinieren

De bijensterfte is nergens groter dan hier. Monocultuur, het massaal gebruik van pesticiden en andere factoren zijn hoofdoorzaken. Ieder van ons kan helpen om dit tegen te gaan.

Bijen hebben het erg lastig om te overleven. Iedereen kan hen helpen door bijvoorbeeld een bijenhotel te openen of door het gratis bloemenzaad – goed voor veel stuifmeel en nectar – te zaaien. Je kunt het gratis zakje afhalen tijdens de mini Eco-Expo op dinsdag 6 mei tijdens de Markt en met volgende tips raken we al een eind verder.

Gebruik geen pesticiden in de tuin

Pesticiden zijn nefast voor bijen. Elk pesticidengebruik, hoe klein ook, schaadt de populaties bijen en andere insecten in jouw tuin. Meer informatie www.durftuinierenzonder.be

Bijen voeden

Ze hebben honger van de vroege lente tot de late herfst. Bijen zijn op zoek naar nectar en stuifmeel. Veel tuinplanten en cultivars hebben grote, kleurrijke bloemen, maar produceren daarom niet altijd evenveel nectar of stuifmeel.

Gratis bijenlokkend bloemenzaad

Het pakje zaad dat je kunt afhalen tijdens de markt dinsdagvoormiddag van 8 tot 13 uur bestaat uit bijenlokkend bloemenzaad (Tübingermengsel)

Bouw een bijenhuis of -hotel

300 van de 350 bijensoorten in ons land zijn solitair. Ze wonen niet in een kast maar in holletjes en die vinden ze steeds minder. We kunnen echter bijspringen.

Neem een blokje hard hout en boor er een gaatje in van 2 tot 9 mm breed en 10 cm diep. Een bundeltje riet of bamboe is eveneens welkom. Hang het op een plek die veel zon krijgt en beschut is tegen wind en regen (vb. onder een dakgoot of vensterbank tegen een zuidelijke georiënteerde muur of aan je tuinhuis).

Of laat je helemaal gaan en maak een bijenhotel. Tips hiervoor vind je op www.natuurpunt.be/bouwmeevoordebij .

Wees gerust, het zijn beschaafde en zachtaardige gasten, die jou gerust laten zolang ze zich niet bedreigd voelen.

Composteren in de Kringlooptuin

Wil je je tuin milieuvriendelijk kringloopgewijs beheren en inrichten? Je maakt je tuin rijker, mooier en bespaart op de GFT-rekening.

Op 7 mei om 19 uur gaat in de Bib de voordracht ‘Composteren in de kringlooptuin’ door en wie alles in de praktijk wil zien kan op woensdag 14 mei (19-22) of op zaterdag 17 mei (9.30-12.30) terecht in de demotuin van IDM, Zelebaan 42.

Meer informatie: 09 340 60 37 – tjen.hillaert@idm.be

Scroll naar boven