De boot gemist?

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Red Star Line

Niet erg, in het Red Star Line Museum in Antwerpen krijg je alsnog de kans om in te schepen richting nieuwe wereld.  In de gerestaureerde vertrekloods van de scheepvaartmaatschappij, waar de landverhuizers ooit werden gecontroleerd in afwachting van een plaatsje aan boord, kan je deel uitmaken van hun meeslepende reis.

Tussen 1815 en 1940 trokken zo’n 60 miljoen landverhuizers weg uit Europa op zoek naar een beter leven. Wie via Antwerpen reisde, kwam meestal uit Duitsland en Oost-Europa. Maar ook mensen uit Oost- en West-Vlaanderen probeerden via deze weg te ontsnappen aan de armoede.
De Verenigde Staten waren zowat de belangrijkste eindbestemming.
De Red Star Line zorgde aan het begin van de 20ste eeuw voor een rechtstreekse verbinding met New York en Philadelphia.
De overtocht is maar een deel van de reis. Emigranten moesten eerst hun land uit raken en daarna volgde een lange treinreis naar Antwerpen. Na uitgebreide controles begonnen ze aan de overtocht.Bij aankomst in Amerika werden ze opnieuw gecontroleerd. Pas wie daar werd goedgekeurd, kon op weg naar zijn eindbestemming.

Red Star Line

Red Star Line

Dat de overtocht niet voor iedereen een plezierreisje was, komt op deze tentoonstelling duidelijk naar voor. Zo zaten de passagiers in derde klasse strikt gescheiden van de rest, diep in het schip.
Letterlijk op elkaar geplakt, konden ze elkaars kleine kantjes niet ontvluchten. Om dan nog niet te spreken over de gevolgen van zeeziekte, die iedereen kon treffen.
Zodra het weer het toeliet, gingen de derdeklassepassagiers aan dek om te ontsnappen aan de muffe lucht. Van op hun plaats aan de boeg van het schip zagen ze de passagiers in eerste en tweede klasse boven hen kuieren op de promenadedekken.
Een reis in derde klasse was beslist geen pretje en dit in een tijd dat stoomschepen al heel comfortabel waren en er amper tien dagen over deden om van Antwerpen naar New York te varen.
Mensen op zoek naar een betere wereld, een universeel en tijdloos verhaal.
Bootvluchtelingen op Lampedusa, containerverstekelingen in Calais, het terugkeercentrum 127bis in Steenokkerzeel…

Meer informatie www.redstarline.be/nl/content/plan-uw-bezoek

Red Star Line