De buren op bezoek. De Toegift met Licht als stof

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
De toegift - © Herbnl - Foto1

Tekst Evarist Ganzelever © Foto's Herbnl (Flickr) 

De Zeeuwse band De Toezicht steekt de grens over met hun nieuwe single 'Licht als stof'. Meteen ook de release van hun debuutalbum dat er nu is.

Eerder was er al de EP “En ik kon alles zien”, waarop het nummer “Nollestrand” de liefhebber van Nederlandstalige Indie meeneemt naar dat stukje kust. Zonder meer een bedwelmende ode. Samen met een vleugje jazz smelt De Toegift eigentijdse poëzie en Indie om tot authentieke, vaak experimentele muziek. Melancholie en nostalgie vormen zowat de rode draad doorheen hun liedjes. “Het diepe verlangen om even in het complete niets te verdwalen”, klinkt het. “Het is een manier om in poëtische bewoordingen dingen klein te maken. Vanuit herinneringen bepaalde dingen uit het verleden terugbrengen.”

Het nummer “Licht als stof” maakt met dansende pianopassen, akoestisch gitaargeluid en voorzichtige drums de luisteraar inderdaad los van de grond. Ze bezingen het alledaagse, soms beladen, maar perfect in evenwicht. Of zoals ze het zelf ervaren: Er is spijt maar ook hoop, van volkomen niets valt niets te verliezen. Deze laatste dag schijnt onder de laagstaande zomerzon."

De toegift - © Herbnl - Foto1