De ochtend na kerstavond met Zjef Vanuytsel en een “Houten Kop”

Wie deze nacht buitensporig bourgondisch getafeld heeft, maakt veel kans zichzelf te herkennen in dit nummer van Zjef Vanuytsel! 

Jozef Guillaume (Zjef) Vanuytsel (1945 – 2015) was architect, kleinkunstzanger en gitarist. Begin de jaren zeventig was hij zowat de populairste chansonnier in Vlaanderen. Met zijn eerste album "De Zotte Morgen" schreef hij geschiedenis binnen het Nederlandstalig chanson. Op nummers zoals onder andere "Houten Kop", "Ik weet wel mijn lief" en "Tussen Antwerpen en Rotterdam", om er maar enkele te noemen, heeft de tijd geen vat. Van het album werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Vanuytsel had zijn succes vooral te danken aan zijn vakmanschap en neus voor melodie en arrangement.

Met zijn romantische en poëtische luisterliedjes en de manier waarop hij pop- en bluesinvloeden vermengde met traditionele chansonelementen, bereikte hij een breed luisterpubliek. De dikwijls wat weemoedige ondertoon bood ook troost en herkenning, maar er stak eveneens heel wat zelfrelativering en humor in zijn werk. Die maken dat zijn muziek er vandaag nog staat.
 

 

Scroll naar boven