De turdus philomelos al gehoord dit jaar?

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
turdus philomelos

Ik kan ook vragen of de zanglijster zijn geluidsgolven al tot in je oorschelp zijn geraakt, je hersenen dit registreerden?

Vooraleer jullie me voor zijn: ik ben er inderdaad nog eentje die als kind wakker werd getsjilpt door de mussenjongen waarmee ik mijn marsardekamer deelde, om vervolgens samen met het hoog verheven gezang van de leeuwerik naar de papschool te slenteren. Geluiden die zich in het geheugen nestelden en archiefbeelden oproepen. In tijden als deze, waar oortjes muziek je schelp in stuwen, omgevingsgeluiden van artificiële makelarij voor een constante aanwezigheid zorgen, lijkt zo’n ambachtelijk gefluit me dan ook veroordeeld om de figurant onder de achtergrondgeluiden te worden. Maar ook is het vaststellen dat een vogelland als het onze schraal is geworden. De in groten getale aanwezige kraaiachtigen, duiven en meeuwen tonen dat de definitie van hetgeen we biodiversiteit noemen rammelt.

Gelukkig weten de knap gemaakte BBC-natuurdocumentaires nog onze goed geïsoleerde – en voorzien van al dan niet gecontroleerde ventilatie - huiskamers binnen te dringen, iets wat een keel schrapende zanglijster niet meer lukt. Die kan zich enkel nog doodvliegen tegen het driedubbelglas terrasraam!