Engelen van de zee

Hadewijch
0 reactie(s)

Tot 20 november 2016 kun je de fototentoonstelling ‘Engelen van de Zee’ van Stephan Vanfleteren bezoeken in het Navigo in Oostduinkerke. Zwart-witportretten van kwetsbare jongeren die een thuis vinden bij IBIS in Bredene.

Maximaal 100 jongens tussen 6 en 16 jaar worden opgevangen in het gezinsvervangend internaat IBIS in Bredene. Ze kunnen er lager en technisch maritiem onderwijs volgen. Eenmaal afgestudeerd kunnen ze terecht in de baggersector of het loodswezen. Sommigen komen terecht in de visserij en anderen in het gewone beroepsleven.

De school werd gesticht door Koning Albert I in 1906 en heeft als doel: “De jongens moeten er gelukkig zijn en al het mogelijke wordt gedaan om hen te omringen met alle zorgen en toewijding die ze ook thuis zouden krijgen”.

Structuur en menselijke warmte staan voorop in de geest van de aloude maritieme traditie, vertaald naar een moderne context. De koning wilde arme, en vaak verwaarloosde weeskinderen uit de lagere sociale klasse van de vissersfamilies, opvangen. Dit verhaal klinkt niet alleen als ‘iets van vroeger’, dat is het ook. Straf en tegelijk ook mooi dat dit heden ten dage nog steeds kan bestaan. Duidelijke afspraken en een sterke discipline geven de kinderen zekerheid. Korte coupes (lees afgeschoren schedeltjes) hoeven al lang niet meer. De tijd heeft wel degelijk vat op ‘den IBIS’ en dat is maar goed ook.

Blije ogen, soms ook starend of verdrietig, wanhopig en hulpeloos of ook sterk, krachtig in de lens kijkend of starend naar een punt in de diepte, werden ze door Vanfleteren in beeld gebracht. Allemaal zijn ze verpakt in hun traditionele zeemanskostuumpjes. Het enige wat je over de kinderen weet is hun naam en hun stamnummer. Een verhaal kan je er zelf wel bij bedenken.

Aandoenlijke tentoonstelling van kinderen en jongeren op zoek naar een toekomst en horizon of een houvast met structuur en dit al meer dan een eeuw.

Navigo is open van 10 tot 18 uur, weekends 14 tot 18 uur – maandag gesloten.

Filmpjes IBIS Bredene:

 

 

Meer informatie: www.ibisschool.bewww.navigomuseum.be

Foto 1 © Stefan Vanfleteren - Foto 2 © JMDB Navigo-aquarium