“Fire” op de dag van de vurige tongen

Sofie
0 reactie(s)

Tekst © Sofie De Coninck

Op deze Pinksterzondag, de tiende dag na Hemelvaart, de vijftigste dag na Pasen, herdenken we de dag waarop "er plots grote vlammen verschenen die zich als vurige tongen boven de hoofden van de aanwezigen verspreidden" aldus het Nieuwe Testament. Deze Pinkstereditie van “Music on Sundays” staat dan ook in het teken van vuur met “Fire” van “The Pointer sisters”

Of was het Bruce Springsteen?

 

 

Het nummer “Fire” werd in 1977 geschreven door Bruce Springsteen. Het werd ook opgenomen tijdens de studiosessies voor zijn album “Darkness of the edge of time” maar was één van de 52 nummers die het album niet haalden. Tijdens zijn tournee bracht Springsteen het nummer wel live. Zo getuige het livealbum “Live/1975-85” uit 1986 met een opname van het nummer tijdens het concert op 16 december 1978 in San Francisco.

 

 

To the Pointer Sisters

Oorspronkelijk bestonden The Pointer Sisters uit Anita, June, Ruth en Bonnie Pointer. Om deze band te kunnen oprichten diende het viertal op de barricaden te gaan staan. De zussen groeiden immers op onder het strenge Christelijke bewind van hun vader Elton Pointer die dominee was. Aanvankelijk was enkel gospelmuziek toegelaten in huis maar June slaagde er toch in om de single “All shook up” van Elvis Presley mee te nemen. Vermoedelijk deed de B-kant met “Crying in the chapel” vader Pointer overstag gaan.

Begin de jaren ’70 brachten “The Pointer Sisters” hun eerste album uit waarmee ze succes kenden in de Verenigde Staten. In 1978 verliet Bonnie de band en startte ze een solo-carrière.

Als een lopend vuurtje

“Fire” was de eerste single van “the Pointer sisters” als trio. Ze staken er alvast wereldwijd een fameus vuurtje mee aan. Ze scoorden destijds immers hoge noteringen in vele hitlijsten met “Fire”.

Ondertussen mag het nummer reeds 46 kaarsjes uitblazen en zijn de gecoverde versies niet meer te tellen. Vele coverbands hebben het nummer in hun repertoire opgenomen en daarnaast werd het ook door menig artiest gecoverd. Cher, Tom Jones, Anita Mejer, Enrique Iglesias, Babyface (met Des’ree) zijn slechts een handgreep van artiesten uit de lange lijst.

Oorwurm

Ik acht de kans bijzonder groot dat u het kenmerkende baslijntje waarmee het nummer begint reeds in uw hoofd hoorde tijdens het lezen van dit artikel gevolgd door “I’m riding in your car…” En als dat nog niet het geval was dan blijft u zeker niet gespaard na het luisteren van deze oorwurm.